bugün

yaş üzüm rakısı

esasen çok sıkıntılı ve hatta epey zararlı bir rakı türüdür. mekanlarda aman allah bir şeymiş gibi sunulduğuna bakmayın, reklamlara aldanmayın. iyi rakı, kuru üzümden yapılır, neden, şeker oranı yükseldiği için ve dahası kuru üzüm içerisinde çürümüş, küflenmiş ürün ihtivası bulunmadığı için. peki yaş üzümden yapılınca ne oluyor? birincisi, şeker ilavesi gerekiyor fermantasyon için, bu da kalitesini ve doğallığını bozuyor rakının, yani sabahleyin baş geceleyin kıç ağrıtıyor o rakı. ikincisi tam da ilk sebepten farklı katkılarla tadı düzenleniyor, onun nelere yol açtığını bilmek mümkün değil.
yaş üzümden rakı yapılacaksa eğer o boğma rakı olabilir, ama anason rakısı ya da bizim içtiğimiz türde rakı, sakız, uzo gibi haltlara girişilecekse kuru üzüm gerekiyor.
ek olarak piyasadaki yaş üzüm rakılarının içimleri biraz daha yumuşak ve hallice olmakla birlikte tadlarının klasik rakıya bu kadar yakın olması beni tedirgin eden bir diğer unsur. maliyet olarak kuru üzüm rakısının yarısına geldikleri halde yer yer daha pahalı satılmaları da ayrı bir konu.