kaza namazı

kaza namazı yoktur. az önce bir arkadaşa gönderdiğim özel mesajı buraya kopyalayayım.
neden yoktur sorusuna bir cevap olur.

neden yoktur değilde neden vardır diye bakmamız gerekiyor.
-kuranda yazmıyor
-sahih hadislerde geçmiyor.
hazreti peygamber bir kere kılmış. oda savaş esnasında ikindi farzını kaçırmışlar ve düşmana bed dua etmiştir bu sebeple "allah onların evlerini ateşle doldursun" diye. çok geniş bi konu aslında yani kaza ayrı şey eda ayrı şey.
2 durumda eda etme hakkınız var. uyuya kalma(tüm şartları zorlayarak tabi, alarm vs vs.. gibi) birde unutma. bunların ikisinde kişinin iradesinde olmayan konular olduğu için bu şekilde vakti geçirilen namazların sonradan ilk fırsatta(uyanıldığında veya hatırlanıldığında) kılınması gerekiyor.
bunun dışında keyfi olarak kılınmayan namazın kazası yoktur. ha keza bi kaç örnekle de izah edeyim .

-su bulunmadığında toprağa teyemmüm ile abdest alıp namaz kılabilirsiniz. kaza olsaydı buna gerek olmazdı sonra kılardık.
-kuranda zaruri şartlarda at üstünde bile kılabilirsiniz denmiş. kaza edebilirdinizde denirdi.
-zaruri şartlarda kısaltma rahatlığı verilmiş. şu seferilik durumu. ama bu konuda biraz derin olduğunda isterseniz izah edebilirim. bir savaş esnasında hazreti peygamber imamlığında, sabah namazının farzını, 1. bölük 1. rekatını kılmış selam vermiş sonra 2. bölüm 2. rekatını kılmışlar selam vermişlerdir. yani namaz kısaltılabilir bile ancak zaruri şartlarda. eğer kaza olsaydı niye birer rekat kılsınlardı ?
-cem etme vardır. zaruri şartlarda(bazı alimlere göre zaruri şart olmadan) öğle ilen ikindi, akşam ilen yatsı birleştirilip kılınabiliyor.
gibi gibi gibi...

örnekler çoğaltılabilir. mezhep imamlarının bu görüşü, ibadet mukayesesi ile konulmuştur. yani "oruçda kaza varsa (ki orucun kaza şartlarıda belirlidir öyle kafanıza göre bozduğunuz oruca 61 tutayımda günahı kalksın diye bişey olamaz) namazada vardır" denilmiştir. sağlıklı bir görüş olmadığını düşünüyorum şimdiye kadar araştırmalarımda bunu gösterdi.

akabinde. en-am 38de "biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık." şöyle bir ifade vardır. kuran müslümanlara verilecek tüm kuralları ana hatlarıyla çizmiştir. yani at üstünde bile namaz kılınacağını söyleyen bir kitap nasıl kaza namazının var olduğunu söylemez ve izah etmez ki ?