bugün

murder in the first

Kıyıda köşede kalmış unutulmuş bir film nedense ama filmi çok beğendim. konusunu da. oyunculukları da. kurguyu da.

---spoiler---

merak edenlere: filmin konusu gerçek hayattan alınma ancak birebir doğru değil. Gerçek hayatta henry young'ın hapiste olma sebebi 5 dolar çalmak değil, zindanda kaldığı doğru ancak filmdeki kadar uzun süre değil, mccain'i bir kaşıkla öldürüyor ancak delikten çıktıktan çok çok sonra. buradan okunabilir : http://www.alcatrazhistory.com/hyoung.htm Şu anda turistik mekan olan Alcatraz’dan hepsi başarısızlıkla sonuçlanan 14 adet kaçma girişimi olmuş.1962 yılında gerçekleşen son kaçış olayında, kaçak hükümlülerin yakalanamamış olmasının sonucunda aynı yıl cezaevi kapatılıyor, hükümlüler başka yerlere naklediliyor. Anladığım kadarıyla Alcatraz'ın kapanma sebebi "insanlık suçu" işleniyor olması değil.

---spoiler---

ancak filmin neden düşük puan aldığı, ve ilgi görmediği sorularıma cevabı gerçek hikayede buldum. Gerçek hikayeden deyip sadece isimleri alır, olayları gişe yapacak şekilde çarpıtırsanız itici oluyor. halbuki fiction deseler, kimse bunu sorgulamayacak, güzel hikaye, güzel oyunculuk diyecek.

Yine de güzel bir film. Özellikle henry young karakterinin ruh hali, hissettikleri çok güzel işlenmiş. Çok inandırıcı.
Kesinlikle izlemeye değer.

Anlamadığım bir diğer nokta da filmin adının türkçeye neden ilk canilik diye çevrildiği. bildiğin birinci dereceden cinayet ya. Olsun.