bugün

shock corridor

1963 yapımı samuel fuller filmi. akıl hastanesinde işlenen bir cinayeti çözmek için hasta numarası yapıp kendini hastaneye kapattıran bir muhabirin öyküsünü anlatıyor.

filmi yazıp yöneten fuller, hastanedeki karakterler ve olaylar üzerinden sosyal, politik mesajlarını vermeyi de ihmal etmemiş. aslında bu çok doğru bir tabir olmadı. fuller mesajlarını ve derdini anlatmaya çalşırken alttan alta bir de hikaye anlatmayı ihmal etmemiş demek daha doğru.

--spoiler--

filmin hikayesi daha sonra sinemada pek çok örneğine rastladığımız normallikten deliliğe geçiş hali. belli bir amaçla hastaneye giren karakterimiz burada akli dengesini kaybediyor. fakat ben kaarkterdeki değişimin çok başarılı işlendiğine inanmıyorum. senaryo içinde değişen karakter iyi bir malzemeyken bir de normallikten deliliğe geçiş gibi geniş bir yelpazede yaşanan değişim çok daha etkileyici işlenebilirdi.

tabii ki bu zevk meselesi. beğenmedim diye filmin kalitesiz olduğunu iddia etmiyorum. kendisini kanıtlamış bir yönetmenin kült bir filmidir. saygıyı hak eder.

--spoiler--
© copyright 2005 - 2026