bugün
- sedat pekmez49
- larisalisa öldü mü5
- 25 yıllık akp iktidarından çıkarılacak ders9
- feministlerin sınırsız nafaka iptaline kızmaları5
- türk erkeği azerbaycan kızı evliliği6
- gençler iş beğenmiyor diyen genç patron12
- sözlükte hic tayt giyen kız olmaması9
- cedidacer'in fenerbahçeli bir ezik olması19
- bir insana yapılabilecek en büyük kötülük19
- cilgincapkin24
- lahmacun yiyen erkeklerin kıro olması5
- merhaba arkadaslar4
- sek sevilen şeyler2
- 6'ncı nesil uçakta dünyada söz sahibi olmamız11
- küfürbaz haydo3
- kötü hissedildiğinde rahatlamak için yapılan şey9
- bir yazarı seven yazarı da sevmemek5
- kısa şort giyen şişman kız5
- somali3
- çelik erişçi3
- selda bağcan2
- ciddi ciddi maymundan geldiğine inanmak8
- altın fiyatları düşerken gelen altın alma isteği3
- macbook edinme sebepleri5
- iran'ın bahreyn'deki abd donanmasını vurması6
- türkiye de iyi bir insan olmak4
- 10 haziran 2026 tekin'in ırmak öğretmen açıklaması2
- annesizlik8
- fm2026 takım önerileri2
- yeşil gözlü bir kıza aşık olmak6
- malatyada öldürülen porsuk2
- huzur2
- dövüşmen guzum2
- sözlüğe düşkün olanlar üç kat köledir2
- otomatik şanzımanın bozulması3
- derealizasyon3
- alo moderasyon2
- chp'nin hali ne olacak34
- yaz aylarında bol bol kadın ayağı görmek5
- kızların ilgisinden sıkılan erkek2
- tasavvuf4
- onca zorluğun arasında mağaraya resim yapan tip5
- erkek regline isim önerileri4
- fakir ve cahilken doğurmak5
- neden herkes aynı anda mutlu olmaya çalışıyor3
- seküler kız muhafazakar erkek birlikteliği7
- sözlük kadınlarının bugünkü kombini17
- evleneceğiniz yazarı neye göre seçersiniz12
- yks sınavı taktikleri2
- altının düşüşü6
bir işin alt patrona ihale edilmesine taşerona verme, bunun bir üretim yöntemi haline gelmesine ise taşeronlaştırma denir. özellikle 60'lı yıllardan bu yana gelişen post-fordist üretim biçiminin bir yöntemi ya da koludur demek uygundur. bu yolla:
1- işçilerin bölünmesi, aynı işletmedeki işçilerin ayrı işverenler (ya da bazı durumlarda görüldüğü gibi aynı işverene ait farklı firmalar) tarafından yönetilmesi
2- işin parçalanarak esnetilmesi, zaman zaman ürünün bambaşka yerlerde üretilmesi
3- işçilerin alanlarına göre sınıflandırılarak ortak kimliklerinin dumura uğratılması
olanaklıdır. tıpkı diğer postfordist teknikler gibi taşeronlaştırmada da ana hedef üretimin ve beraberinde emek gücünün esnetilmesi hedeflenmektedir. taşeronlaştırmayı kapitalist için vazgeçilmez kılan diğer önemli nokta ise post-endüstiriyel üretim ilişkilerinin giderek gelişkinlik kazanması, marjinal üretim eğrilerine sahip alanların karlılıklarının artmasıdır.
günümüz işçi sınıfının mücadelesi önündeki en temel engellerden biri olan esnek üretim modelleri ve taşeronlaştırmaya karşı mücadele yakıcı bir önem kazanmıştır ve herhangi bir ekonomik mücadeleden çok daha fazla siyasal sınıf bilinci gerektirir.
1- işçilerin bölünmesi, aynı işletmedeki işçilerin ayrı işverenler (ya da bazı durumlarda görüldüğü gibi aynı işverene ait farklı firmalar) tarafından yönetilmesi
2- işin parçalanarak esnetilmesi, zaman zaman ürünün bambaşka yerlerde üretilmesi
3- işçilerin alanlarına göre sınıflandırılarak ortak kimliklerinin dumura uğratılması
olanaklıdır. tıpkı diğer postfordist teknikler gibi taşeronlaştırmada da ana hedef üretimin ve beraberinde emek gücünün esnetilmesi hedeflenmektedir. taşeronlaştırmayı kapitalist için vazgeçilmez kılan diğer önemli nokta ise post-endüstiriyel üretim ilişkilerinin giderek gelişkinlik kazanması, marjinal üretim eğrilerine sahip alanların karlılıklarının artmasıdır.
günümüz işçi sınıfının mücadelesi önündeki en temel engellerden biri olan esnek üretim modelleri ve taşeronlaştırmaya karşı mücadele yakıcı bir önem kazanmıştır ve herhangi bir ekonomik mücadeleden çok daha fazla siyasal sınıf bilinci gerektirir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar