din yok milliyet var

Ruşeni barkın'ın dinin olmadığı yönündeki fikirlerini aktardığı kitabıdır. kitaptan alıntılar ve atatürk'ün bu kitabı okurken altını çizdiği kısımları:

--spoiler--
eskiden ben de dindar idim. dinin beyne ve vicdana yüklemiş olduğu kötü yönünü uzun seneler taşıdım. memleketimin en yüksek eğitimini gördüğüm halde tabiat ve ilim karşısında bu yanılgıyı çok geç anladım.

beynimin en taşkın sorgulama çapında dine karşı baş kaldırmadığıma ve ona '' sen kimsin ? nesin ? '' demeğe cüret etmediğime çok yanarım. eğer eğitim öğrenim görürken her şeye yapıştırdığım soruişaretini dinin de esrarlı maskesine yapıştırmış olabilsem, şüphesiz daha o zaman o fesat, o korkunç maskeyi yırtar ve onun arkasında aslında hiç bir şey bulunmadığını anlardım.
--spoiler--

--spoiler--
Ulusun eğemenleiğini simgeleyen insanları söylence kitabıyla bağlılığa çağırmak ve dahası, bir ulusun en saygın kişisi olan cumhurbaşkanını yine din törenleriyle söylence kitabı önünde eğilmeye çağırmak ve söylenceye ant içirmek insanlık için ne alçak bir durum ve ağır bir aşağılamadır.
--spoiler--

--spoiler--
Hangi ulusun yüceliği, türklüğün ululuğu kadar trihin bilinmeyen enginlerine uzanmıştır? ve en nihayet hangi ulus ölürken azraili tepeleyerek dirilmiştir? dünyada türk olmak kadar onu mu var ? ve türk olmak kadar ''din'' mi var ?
--spoiler--

bu son alıntının bulunduğu cümlenin altına atatürk okurken çok etkilenmiş olacakki kendi kişisel notunu eklemiştir: ''AFERiN AFERiN...'', HEMEN ALTINA DA şu cümleyi yazmıştır: ''birey ister istemez ölümlüdür; ama ulus isterse ölümsüz olur.''