bugün

türk ateisti

insanlık tarihinin en eski felsefesini benimseyen bireyin, belirli bir sınır(ırk) çizilerek tanımlanma biçimi.

doğru ve yanlış ayrımını, evrensel ahlak ve vicdanla yapabilen ateist için, zorlayıcı ve cezalandırıcı kurallar gerekmez. zira doğru davranışı benimsemeyi içselleştirmiştir. herhangi bir ödül için veya herhangi bir cezadan kurtulmak için davranış geliştirmezler.

unutmadan belirtelim, evrensel ahlak dinden beslenmez. aksine din, felsefesinin ahlak kısmını evrensel ahlaktan beslenerek oluşturur. din tarihi 5-10 bin yılla, insanlık tarihi ise milyonla ifade edilir. toplumsal yaşama geçişi baz alsak bile, insanlık tarihi, semavi dinlerden çok ama çok daha eskidir. haliyle dini literatürdeki ahlak kavramının, evrensel ahlaka kaynak teşkil ettiğini iddia etmek, en kibar tabiriyle, abesle iştigaldir.

yorumlarda geçen 'özenti' kaynaklı ateizm yanlısı olan/olduğu iddia edilen ateist hakkında da birkaç kelam etmek gerek. dini hissetmeye başladığınız, kendinizi müslüman/hıristiyan/budist/yahudi vs olarak tanımlamaya başladığınız ilk zamanları düşünürseniz, kendini yeni yeni ateist olarak tanımlayan bireyin davranışlarındaki aşırılığı da anlarsınız. çok basit bir empati yeterli olur. bu basitlikte bir empati içinse, ilkel düzey bir iq ve aynı oranda bir eq yeterlidir.

son olarak, sadece islamı eleştirdiği iddiasına değinelim. islam toplumunda yaşayan bir ateist için, önceliğin islam olması kadar basit bir durumu kavramak için de az önce bahsi geçen düzeydeki iq ve eq yeterlidir. hele ki konu, kendi dışındaki tüm dinleri yanlışlayan bir din olan islamsa. basit bir örnekle; eğer islam coğrafyasında yaşayan ateist, yahudilik üzerine bir eleştiri getirirse, kendisine en büyük destek, o toplumdaki islamlardan gelir. ve haliyle ateistin anlatmak istediği, hedefi vs kavranamaz. ateist için ilk eleştiri konusu, içinde yaşadığı toplumun kabul gören dini inanış biçimidir. bu spesifik durum, onun, diğer inanış biçimlerini benimsediği veya o inanış biçimleri hakkında bilgi sahibi olmadığı gibi gerzekçe bir sonuca götürmemeli ortalama iq sahibi dindarı.

yaşadığım toplum yahudi olsaydı ilk eleştirim yahudi inanışı üzerine olurdu. yaşadığım toplumun benimsediği din özelinden tüm dinleri eleştiriyor olmamın anlaşılamayan tarafı neresidir çok merak ediyorum doğrusu.
güncel Önemli Başlıklar