bugün

mıhlama

mısır unu, tereyağ ve peynir'in muhteşem kombosu. kuymak da denir.

o kadar yemeklerden bahsettik eee karadenizliyiz, mıhlama olmadan olur mu ? olmaz.

malzemeler :

- 1 su bardağı tereyağ
- 1 su bardağı mısır unu
- 500 gr kuymak peyniri***
- 2 su bardağı sıcak su.

uşaklar,
tereyağını eritiyoruz, hafif yakıyoruz.
mısır ununu ekleyip, kavuruyoruz, rengi dönene kadar.
2 bardak sıcak suyumuzu, yavaş yavaş ekliyoruz, mısır ununa yedire yedire.
su bittikten sonra liğme liğme* ettiğimiz tel peyniri ilave ediyoruz yavaş yavaş karıştırıyoruz.
malzemeler homojen hale geldiğinde mıhlama tamamdır. 2-3 dakika karıştırmadan ateşte tutuyoruz ki dibine yapışsın, dibi için kavga çıksın*
yapımı çok kolay olsa da bir kaç hayati püf nokta vardır;

- kaşardan mıhlama olmaz, denemeyin bile poponuzu keserim. mıhlama trabzon imansız peynirden olur. bulunamama halinde* telli peynir'den olur. o da yoksa son durak çeçil peyniridir. ama çeçili de alırken hatay çeçili falan almayın, tel tel olabilen taze karadeniz çeçili alın.

- peyniri, tavaya dökerken yoğurt döker gibi dökmeyin, telleri yavaş yavaş yedirin. fazla peynir göz çıkarmaz ama sadece ağırlaştırır. tadını bozmayın.

- mıhlama esasen, bakır tavada yapılır, dibine de yapışması sağlanır ki, dibi kazınsın yenilsin. bakır yoksa teflonda da yapılır, lezzete pek zeval gelmez.

- mısır unu, bulunabiliyorsa karadenizden gelen kalın değirmen unu olmalıdır ama yoksa süper marketlerde satılan bağdat'ın mısır unu da olur. denenmiştir, lezzete pek zeval gelmez.

- mıhlama ateşten alınır alınmaz, hemen tüketilir soğutulmaz. ayrıca sert ekmekle yenir. ekmek çatala batırılır, çatal beraber tavaya daldırılır, şöyle bir tutam çevrilir, yukarı çekilir peynir uzar da uzar.. diğer uşak da çatalla o uzayan peynire dolanıp bağını koparır, tavaya öyle dalar, döngü devam eder.

- içine cins cins başka malzemeler katmayın, sıcak tüketin. poponuzu keserim.

fotoğrafsız olur mu?

görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel