bugün

erciyes üniversitesi bahar şenlikleri

daha önce bir çok üniversite şenliğine katılmış, konser vermiş, ortamın nabzını yoklamış birisi olarak, son derece amatör ve büyük ölçüde başarısız bulduğum şenliktir.

son üç yılıdır katılmış olduğum bütün şenliklerde aynı önemli sorunlar dikkat çekmektedir;
-bu sorunların bence üniversitenin diğer zamanlarında da problem teşkil eden en önemli olanı, güvenlik problemidir. üniversitenin çalışmış olduğu güvenlik şirketinin çalışanlarının içinde şüphesiz işini iyi bilen ve iyi niyetli insanlar olduğu gibi; deneyimsiz, eğitimsiz, cahil zihniyetli, insan ilişkisi ve üslubu kötü olan, kavga etmeye hazır, öğretim elemanları ve öğrencilere nasıl davranması gerektiğini bilmeyen birçok eleman bulunmaktadır. bu ana problem şenliklerde daha da çok kendini göstermektedir.

- şahit olmuş olduğum son üç yılki şenliklerde bir ortak problem daha göze çarpmaktadır; asıl hitap etmesi gereken kesim öğrenciler olması gerekirken, kayseri'de sosyal yaşamın ve etkinliklerin çok az olmasından dolayı, kayseri halkı da şenliklerde izdihama sebep olmaktadır. bu izdihamın içerisindeki insan grubu da yine kayseri'nin, eğitim seviyesi ve kültürü düşük kesiminden oluştuğundan, şenliğin vizyonu tamamen değişmektedir. arabalarını modifiye etmiş eğitimsiz gençlerin de rağbet etmiş olduğu şenlikte en son şahit olduğum kavga dün akşam otopark alanında gerçekleşmiştir.

-bu yıl şenlik komitesi tarafından halk problemine çözüm olarak getirilen bir proje ise; öğretim elemanları ve öğrencileri halktan ayırabilecek bariyerli ayrı bir alan yaratmaktadır. bu işlevsel bir fikir olabilecek iken, yine tehlikeli bir profile sahip halk kitlesinin akımı söz konusu olmuş ve güvenlik özel alana insan ayıklama konusunda başarılı olamamıştır. aynı zamanda güvenlik elemanları, dışarıdan gelen tanıdıklarını, arkadaşlarını ve akrabalarını ise gözlerimizin önünde özel alana almakta tereddüt etmemiştir.

-şenlikte yiyecek içecek alanı ise belli kurallar getirilmesine karşı bağırıp çağıran dönercilerin, köftecilerin, satıcıların gürültüleri ile çınlamakta ve bir pazar yerini andırmaktadır.

- üniversitenin en büyük olumsuzluklarından biri de, hiç bir üniversitede görmediğim serbest giriş çıkışlarıdır. kampüsün giriş ve çıkışlarında bariyer, kimlik kontrolü ya da görevli yoktur, bunuun için önüne gelenin kampüs alanına girebilmesi söz konusudur.
bu unsur sonucunda da, akşamları üniversite içinde trafik kilitlenmekte, kavgalar çıkmakta, ortam gerilmektedir. yayalar, ve şenliğe asıl katılması gereken öğretim elemanları ile öğrenciler bu durumdan tedirgin olmaktadırlar.

yukarıda belirttiğim şenliğin çok önemli olan ve üzerinde durulması gereken olumsuz özellikleridir. şüphesiz şenliğin olumlu tarafları da çoktur fakat bu can alıcı ve önbemli problemler çözülmedikçe, şenliğin görünümüne gölge düşmektedir.