bugün

dogma 95

lars von trier saf (pure) bir sinemayla ancak asıl gerçekliğin perdeye yansıyabileceğinin düşüncesinden hareketle dostu -- ve Danimarka sinemasının önde gelen isimlerinden-- Thomas Vinterberg le beraber Dogma 95 manifestosunu oluşturup 13 mart 1995 te sinemada sadelik yemini ederler.

Dogma 95 manifestosu: Sadelik yemini
(Kopenhag pazartesi 13 mart 1995 te Lars Von Trier ve Thomas Vinterberg tarıfından Dogma 95 adına imzalanmıştır.)

1- Çekimler stüdyo dışında yapılmalıdır (hikaye özel bir sahne donanımı gerektiriyorsa, stügyo dışında uygun bir mekan seçilmelidir.)
2- Ses kesinlikle görüntülerden ayrı olarak üretilmeli ya da tersi; sahne içinde üretiliyor olmadığı sürece müzik kullanılmalıdır.
3- Kamera, el kamerası olmalıdır. El kamerasıyla elde edilecek hareketlilik ya da hareketsizlik serbestir. (film kameranın durduğu yerde çekilmemeli kamera filmin durduğu yerde olmalı)
4- Film renkli olmalı özel ışıklandırma kullanılamaz. (çekilecek sahnede film pozlandırılması için çok az ışık varsa sahne kesilmeli ya da tek bir lamba kullanılmalı.)
5- Optik numaralar ve filtre yasaktır.
6- Film gelişi güzel aksiyon içermemeli (öldürme, silahlar vb. bulunmamalı)
7- Zamansal ve coğrafi yabancılaştırmalar yasaktır. (film şimdiki zamanda ve burada geçmelidir.)
8- Tür filmleri kabul edilemez
9- Film formatı 35mm olmalı
10- Yönetmen jenerikte belirtilmemelidir.

Kısacası, Dogma 95 teknolojik gelişmelerin sonucunda sinema kültürüne hakim olan "sinema bir yanılsamadır" anlayışı başta olmak üzere burjuva ideolojisine dayalı olan bireysel, auteur ve tür sinemasına, yıldız oyunculara , yapay ışık ve mekan tasarımlarına ve de yüzeysel aksiyon sahnelerine dayalı günümüz sinemasına hakim olan trende karşı bir duruştur.