bugün

cidade de deus

filmin iyi olduğu hemen başından anlaşılıyor. olayları anlatım tekniği çok hoşuma gitti. tabii ki gerçek hikayelerden çıkması seyirciyi etkilemesinde başrol oynadı. filmde seks, şiddet, kan, savaş, dram, aşk ne ararsanız var.. herşey çok güzel harmanlanmış. güney amerika'da, orta afrika'da izlerken kanımızı donduran bu ve buna benzer hikayelerin oralarda neredeyse gündelik sıradan olaylar olması ve bunu durdurmaya kimsenin gücünün yetmeyeceği gerçeği insanı şok etmekte. cidade de deus büyük uyuşturucu ve silah tüccarlarının önemsemeyeceği kadar küçük ama eline tek bir silah alanının hükmedince kendini kral sanacağı kadar büyük bir yer. keşke sonunda tüm bunlar gerçek bir hikayeye dayanıyor demeselerdi, keşke hepsi kurgu olsaydı, senaryo olsaydı da biz de böyle senaryo mu olur deseydik. o kadar acı bir film işte. filmden birkaç imdb triviası;

--spoiler--

- rocket gazeteci kadının evine gittiğinde aralarında banyo hakkında bir muhabbet geçiyor, bu diyalog aslında senaryoda yokmuş, rocketi canlandıran kişi gerçekten cidade de deus'ta yaşayan biri olduğundan aslında çekimde olunmayan bir anda (ki zaten görüntüde değiller, sadece sesleri var) marina'yı canlandıran kadın oyuncu ile varoşlarda yaşamı konuşuyorlarmış.

- filmde rocket'in abisi goose'un motel baskınından çok sonra ilk defa gördüğü li'l dice ve benny'i "nabıyonuz la burda keranacılar" edasıyla tokatladığı sahnede li'l dice'ı canlandıran çocuk ağlamaya başlamış ve "başlatmayın filminize de lan, bırakıyorum ben" diyerek seti terketmeye kalkmış. bu tokat sonrası ters bakış oyunculuk başarısından çok harbi bir sinir ürünü yani: http://i.imgur.com/UVMNS.jpg

- cidade de deus bölgesi hala çok tehlikeli olduğundan birebir aynı mekanda çekim yapılmamış. zaten yönetmen benzer bir rio varoşunda çekilmesine rağmen, ortamın bu kadar tehlikeli olduğunu baştan bilseydim filmi çekmezdim demiş.

- motel baskını sahnesinde kullanılan motel o anda faaliyetteymiş ve bazı odalardan motel yönetimine silah sesleri geldiğine dair şikayetler yapılmış.

--spoiler--