bugün

batum

bazı turların doğu karadeniz durağı. görülmeli. ilginç bir değişimin habercisi. yaklaşık bir buçuk saatlik sınır kapısı beklemesinin ardından 127 lari ile (150 tl) tura girdik. tek şeritli yollarda lüks arabalar ve bizim güneydeki tatil kalabalığını andırır bir kalabalık. ama o kadar da kalabalık değil yine de.

bize rehberin ilk uyarısı "yolun kenarına fazla yaklaşmayın araçlar aldırmaz, ezer" ancak her yere ara sokakta bile araçların yayalara hep öncelik ermesi ise başka bir tezattı. belki de en sevdiğim yönü bu oldu. inanılmaz bir inşaat var kentte, bir yanda ise sosyalist rejimin toplu konutları, değişik mimarili binalar ve 360 derecelik cephende ise aynı dokuyu koruyan mimarisi ile ki pek çoğu henüz inşaat halinde, meydanıyla ve mimarisi ile gerçekten ilgi çekici. öğle yemeğini bir türk resteurantta yedik, yemek tam bir keşmekeşti, pilav üstü döner yedik ama et çok lezzetliydi, yemek ise ucuz ve boldu. ha ayran iğrençti o ayrı.

botanik park ise dünyanın bir çok yerinden getirilen çeşitliliği ve alabildiğine yeşiliyle kesinlikle görülmesi gereken bir yer. ancak bizim tur orada yer alan 2 aracı kiraladı, zaten hepi topu iki taneymiş fakat işte, gelişmemişliğin izleri burada kendini gösteriyor, zira hem şoför hem de parkın çevresindeki kafeler oldukça kaba idi.

paranızı lari'ye çevirmenizde fayda var, ama bazı yerlerde türk parası da geçiyor. alkol ve sigara ucuz. güzel şaraplar aldık bir de gomi markalı votka, rehberin tavsiyesi buydu.


akşam yemeğinde balık yedik ancak oraya özgü bir pide yedik ki gerçekten muhteşemdi lezzeti, ancak garsonlar ve servis oldukça kötüydü. zira bir bakıyorsunuz garsonlar yanınızda kavga edebiliyor. bunun yanında, şehrin genelinde en az 6 tuvalete gittim ki her biri birbirinden kötüydü.

şehrin akşamı ise gerçekten muhteşemdi.

yine de güzeldi bu kent. görülmeli. şu an kimlik yeterli girmek için ancak ilerde bu değişebilir zira Batum halkı bundan epey bir şikayetçi imiş.

edit: imla.