bugün

natalia cumhuriyeti

güney afrika'da kurulmuş ve kısa süre hüküm sürmüş bir boer cumhuriyeti. 1839-1843 yılları arasında devam etmiştir. başkenti Pietermaritzburg idi.

natal diye adlandırılan ve denize kıyısı da bulunan bölgede boer yerleşimciler yerleştikten ve zulular ile savaştıktan sonra 1839 yılında bağımsız bir devlet kurdular. 24 üyeden oluşan bir halk meclisi (volksraad) yasama görevini üstlendi. ancak bazı önemli konularda halktan isteyenlerin de katılabildiği geniş katılımlı toplantılar yapılıyordu; ne var ki bu toplantılar çok düzenli ve kurumsal bir hale gelememişti.

ingiltere, boer yerleşimcilere sempatiyle yaklaşmakla birlikte, bağımsız devlet oluşumlarına net bir onay vermemiş ve olumlu yaklaşmamıştı. nitekim sonradan bölgeye askeri harekat da düzenlediler, ancak baştan çok başarılı olamadılar. bununla birlikte konu giderek çetrefilleşti ve natalia cumhuriyeti içinde de sonuna kadar savaşmak ve ingiltere ile uzlaşmak arasında değişen farklı yaklaşımlar oluştu. ancak en sonunda volksraad ingiliz koşullarını kabul etti ve böylece 1843 yılında natalia cumhuriyeti bağımsızlığını kaybederek ingiliz egemenliğine girdi. bu durumu kabullenmeyen pek çok boer ailesi bölgeyi terk ederek daha sonra boer cumhuriyetleri orange free state'in ve güney afrika cumhuriyeti (bkz: transvaal)'nin kurulacağı boer yerleşim bölgelerine göç ettiler.

(bkz: boer)