bugün

zatürre

Akciğerlerin şiddetli soğuk algınlığı ve düzensiz beslenme sonucunda iltahaplanması ile ortaya çıkan hastalıktır.
Yüksek ateş,öksürük ve ciğerlerinizin tam altından gelen tarfifi zor bir ağrı ile kendini gösterir.
Tedavisi sırasında yüksek oranda antibiyotik yine de sonuç vermezse penisilin kullanılır.iştah giderek azalır ve neticesinde bünye serum ile desteklenir.ilaç tedavisi 15-20 gün içerisinde cevap verebilir.Ama hastalığın sizde yarattığı halsizlik,solgunluk ve de iştahsızlık durumunun geçmesi 2-3 ayı alabilir.Özenli bir bakım gerektirir aksi durumlarda vereme dönüşme riski çok yüksektir.
Bu yüzden tedavi aşamasında iştah ne kadar kapalı olursa olsun kan yapıcı gıdalar,doğal meyve suları ve kırmızı et yenmesi gerekmektedir.
iyileştikten sonra tamamen hayatınızdan çıkmış sayılmaz.Hayatınızın hastalıktan sonraki döneminde sigara kesinlikle içmemeli,içilen yerlerde durmamalı,çok fazla buhar,egzoz dumanı..vs bulunan ciğerinizi yorabilecek ortamlardan uzak durmalısınız.Spor yapıyorsanız geçrdiğiniz rahatsızlığı unutmamalı,bünyenizi fazla yormamalısınız.Hatta öyle ki hava kirliliği yoğun olan yerlerde elinizden geldiğince oturmamaya dikkat etmelisiniz.
Beslenmenize özen göstermeli,aklınıza estiği gibi diyet yapmamalısınız.Vücudunuzn sıcaklığına dikkat etmeli,üşütmemeye çalışmalısınız.
Ciğerleriniz artık bir kere hasar görmüştür,en ufak bir ihmalde yeniden hastalığı yaşayabileceğinizi bilip ona göre yaşamınızı düzenlemeniz gerekmektedir.