bugün

hadislerin güvenilirliği

bu konuda her ne kadar islamiyet üzerine fikirlerinin bazılarına katılmasamda edip yüksel'in müslüman din adamlarına 19 soru adlı eserinde başarılı bir biçimde eleştiri getiriliyor. Kitabın bahsi geçen bölümü:
en doğru hadisinize ne kadar güvenilir?

Müslim, ibni Mace, Ebu Davut, Ahmed bin Hanbel'in Müsnedi, Muvatta gibi sünnilerce kabul edilen kutsal hadis kitapları, Muhammed Peygamberin son hutbesini (Veda Hutbesi) rivayet ederler. Yüz bini aşkın sahabenin tanık olduğu bu büyük tarihi konuşmanın üç değişik rivayeti ilgi çekicidir. Hadislerin büyük bir bölümünün güya bir veya iki sahabe tarafından nakledildiğini hesaba kattığınızda, veda hutbesinin en sahih hadis olması gerekir. Ne var ki yüz bini aşkın müslüman tarafından izlenen bu hutbenin en önemli bölümü üç değişik rivayetle gelmektedir:
1. "Size izleyeceğiniz iki şey bırakıyorum: Kuran ve benim Sünnetim." (Muvatta 46/3)
2. "Size Kuran'ı ve aile halkımı (ehli beyt) bırakıyorum." (Müslim 44/4 Nu, 2408; Hanbel 4/366; Darimi 23/1 Nu, 3319).
3. "Size Kuran'ı bırakıyorum; onu izlemelisiniz." (Müslim 15/19 Nu, 1218; ibn Mace 25/84 Nu, 3074; Ebu Davud 11/56, Nu 1905).
SON peygamberin son hutbesindeki son sözleri, on binlerce sahabe tarafından izlenmesine rağmen gördüğünüz gibi tahrif edilerek üç değişik varyasyon haline sokulmuştur.
a) Sizin bu en sahih hadisinize göre, peygamber bize neyi bıraktı? Bu rivayetlerden hangisi doğrudur?
b) Birinci ve üçüncü rivayeti nakledenler size göre sünneti unutkanlık sonucu mu ihmal ettiler? Hadis kitapları, dininizin ikinci temelini unuttular mı?
c) En güzel hadis olan Kuran'a göre peygamber bize neyi bıraktı? (6:19,38,114; 5:48-49; 12:111; 39:23).
d) Peygamberin onbinlerce kişi tarafından izlenen en önemli sözlerini değiştirebilen hadis kitaplarına nasıl güvenebiliriz? Kuran'ın yanında artık hangi hadise inanabiliriz? (45:6)
e) Sünniler, yukarıdaki birinci rivayeti, şiiler ikinci rivayeti tercih ederken şii ve sünni olmayanlar da Kuran'a uygun buldukları için üçüncü rivayeti tercih etseler kıyamet mi kopar?

http://kizilotesii.blogsp...C3%9CVEN%C4%B0L%C4%B0R%3F

edit:kendi görüşümü tam olarak açıklamamışım öncelikle hiç bir hadise güvenilmez diye bir şey demiyorum ancak hakikaten doğruyu yanlıştan ayırmak yukarıdaki örnekten hareket edersek çok zor. Bu durumda ise öncelikle hadislerin kur'an'ın genel mantığıyla ne derece uyumlu olduğuna bakılmalı.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar