kaza namazı

daha çok namaz kılmayanların, hatta namazdan, müslümandan, islamdan nefret edenlerin ağzına doladığı, aslında islami literatürde, özellikle bu "çağdaş"ların anladığı şekilde, asla yeri olmayan şey.

evet şey, çünkü bu bir namaz türü değil.

namaz çeşitleri bellidir : vakit namazı, vitir namazı, cenaze namazı, şükür namazı vs.

kaza namazı diye bir namaz yoktur. yok-tur!

yetişkin bir müslüman iki durumda namaz kılmayabilir : ya ölü ya deli olacak.

diğer herhangi bir durum için namazın farzıyeti düş-mez.

efendimiz (sav)'ın savaş esnasında dahi namazı bırakmadığı ve bıraktırmadığı bilinir. hatta savaş esnasında namazın nasıl kılınması gerektiğine dair ayetler mevcuttur.

şimdi bu durumda bu cühela kitlenin "kardeşim kaza namazı diye bir şey var, niye burda namaz kılıp da bizi tiksindiriyorsun, çağdaşlığımızı örseliyorsun, pis yobaz!" diye höykürmesi hem cahilliklerinin, hem yobazlıklarının dışa vurumudur.

"maşallah din ile pek haşırneşir pek bilgilisiniz. namaz hakkında ne kadar çok şey biliyorsunuz. peki rica etsem akşam eve gittiğimde kaç rekat kaza etmem gerektiğini de söyler misiniz? bu vaktin namazı kaç rekattır? ben yeniyim de..." diye bir cevap dönülse suratlarının şekli de merak edilmiyo değildir fakir tarafından.

haaa namaza sonradan başlamış ve kılamadığı namazları kılmak suretiyle borcunu ödemeye çalışan bir müslümanın kıldığı namazlara da halk arasında kaza namazı denir mi? denir. bu namazlar kılınmalı mıdır? kılınmalıdır. ama "şimdi müsait değilim, akşama evde kaza ederim, kaza namazı diye bir şey var değil mi?" dersen, değil kardeşim.

sen yine kıl. allah (cc) kabul eder dilerse. ama o şekil bir namaz formatı oluşturmayı affetmez diye düşünüyorum.