bugün

alfred fried

Alfred Hermann Fried (1864 - 1921) yahudi asıllı avusturyalı pasifist, yayıncı, gazetecidir. alman barış hareketinin kurucularındandır. 1911'de nobel barış ödülü 'nü tobias asser ile paylaşmıştır.

viyana'da doğdu. 15 yaşında okulu bırakarak bir kitapçıda çalışmaya başladı. 1883'te berlin'e gitti ve orada 1887'de kendisi bir kitapçı dükkanı açtı.

Bertha von Suttner 'in "Die Waffen nieder!" ("silahları indirin (bırakın)") adlı eserinin yayınlanmasından (1889) sonra, onunla birlikte aynı adı taşıyan bir dergi yayınlamaya başladı(1892). bu dergide ve onun yerini alan "Die Friedenswarte"'de (barış beklentisi) pasifist ideolojisini yazıya döktü.

1892'de alman barış topluluğu'nun (Deutsche Friedensgesellschaft) kurucularından biri oldu. dünya çapında barışı sağlayacak bir örgütün kurulması fikrini ilk ortaya atanlardan biri oldu (bu fikir sonradan milletler cemiyeti ve daha ileride de birleşmiş milletler ile hayata geçirilmeye çalışılmıştır.)

fried ayrıca esperanto hareketinin de önde gelen üyelerinden biri idi. 1903'te esperanto dili ile ilgili olarak "Lehrbuch der internationalen Hilfssprache Esperanto" adlı dil öğretme kitabını yayınladı. 1911'de nobel barış ödülü'nü (tobias asser ile birlikte) kazandı.

birinci dünya savaşı yıllarında isviçre'de yaşadı. 1921'de viyana'da öldü.