bugün

fatih sultan mehmet in abartılması

hala sıçılmaya devam edilmektedir.

muhammed tarihin gördüğü en büyük siyasi dehadır bunu milyon kere bıkmadan usanmadan söyleyebilirim. dini kullanmış olması onun siyasi bir deha olduğunu değiştirmez dahası dini bu kadar etkili kullanması ve o dinin şu anda dünyada milyarlarca taraftarının bulunması kendisini daha da yüceltir. o zaman ki arap toplumundan bir fetihler imparatorluğu çıkarabilmenin dünyada başka bir benzeri daha yok. attila ve cengiz han'ın benzer fetih imparatorlukları mevcut olsa da o imparatorlukların siyasi zekası son derece düşüktür. muhammed ve dolayısıyla islam'ın şu an dünyadaki siyasi etkinliğine değinmeye gerek var mı bilmiyorum? adam öleli neredeyse 1400 sene öldü ama hala dünyada siyasi bir güç.

padişah ve peygamber karşılaştırmasını yanlış bulmuş olarabilir bazı yazarlarımız. tekrarlamakta fayda var. olaya siyasi önderlik gözüyle bakıyoruz ve bu gözle baktığımız zaman muhammed'in karşısına dünyada koyabileceğiniz başka bir isim yok. hele bu isimler fatih ve atatürk kesinlikle değiller.

ben fatih sultan mehmet'i küçümsemiyorum. sizin olduğu kadar benim de atamdır. istanbul'u fethetmesi türk tarihi açısından büyük bir olaydır. istanbul da dünyadaki en önemli şehirlerdendir. o zaman da öyleydi şimdi de öyle. ancak abartının da bir sınırı vardır. dünyada II.mehmet'in başardığını başaran çok fatih var.

bu konuyu herkesin anlayabileceği bir çerçevede anlatan bir kitap tavsiyesi:

(bkz: Dünya Tarihine Yön Veren En Etkin 100)