kanunlar önünde herkes eşittir

muz cumhuriyetinde bile geçerli olduğu halde türkiye cumhuriyetinde herhangi bir anlamı olmayan hukukun temel ilkelerinden biri. temel nedenin ne olduğu azıcık düşünen bir insanın algılayamaması mümkün olmamakla beraber henüz algılama yetisine erişmemiş arkadaşlar için iki kelime ile "bağımlı yargı" demek isterim. tarihin her döneminde, her iktidarın öncelikli hedefi yargıyı kendine uygun bir formata sokmak olmuştur. nitekim vakti zamanında bu gizli gizli yapılıyordu ise de günümüzde artık alenen yapılmakta, iktidardan yana olanlar can ciğer iken karşıt duranlar "tu kaka itin boku" pozisyonuna sokulmaktalar. hiçbir şekilde soyut kavramlara girerek örneklendirmeye gerek yok bu durumu. iki temel örnek varın siz karşılaştırın gerisini.

ilki deniz feneri davası. artık öyle bir boyuta geldi ki olay geçenlerde çıkan bir habere göre alman mahkemeleri verin bari biz yargılayalım demeye başlamışlar. e suçun bir ayağı da orada fiili olarak gerçekleştiği için talepleri yerinde pek tabi. ha verilir mi? asla. ama deniz feneri davası tarihe üstü örtbas edilmeye çalışılan en büyük din ticareti vurgunu olarak geçecektir.

ikinci olay ise daha bugün zamanaşımına uğrayan Sakarya Pamukova tren kazası. garibim bir makiniste yıktılar tüm olayı, kalan herkes yırttı. 41 can gitti neticede.

hukuk hiçbir zaman herkes için eşit olmadı bu ülkede. bir hukukçu olarak bunu söylemekten utanıyor olsam da gerçeğin,içinde bulunduğumuz zaman dilimi içerisinde, bu olduğunu kabul etmek zorunda kalıyoruz. çünkü tek ben veya benim gibilerin seslerini çıkarması yetmemekte. veya siz sevgili sözlük yazarlarının -bazıları için pek tabi herkes alınmasın- buralarda cesaret hapı yutmuşçasına konuşup da iş ciddiye bindiğinde üç maymun mode on yapmaları yetmiyor. en son örnek twitterdaki allah cc kullanıcısı hakkında -gerçek veya değil- dava açılacağı söylentisi bile bir günde iki binden fazla takipçi kaybetmesine neden oldu adamın. ha zaten bizim gibiler konuşsa bile gün gelecek önümüz kesilecek. o güne kadar en azından cesaretlendirebildiklerimiz belki bayrağı devralmaya karar vereceklerdir. uğraşıyoruz be sözlük elden bu gelmekte.