bugün

cumhurun hosnut olmadigi cumhurbaskanlari

listeye şöyle bir baktım da:

biri hariç hepsi asker kökenli olan cumhurbaşkanlarıdır. "-ki türkiye'de cumhurbaşkanı olmuş on bir kişinin altısı asker kökenlidir. geriye kalan beş tanesinin dördü de özal sayesinde olabilmiştir. " her neyse demem o ki anladığım halkımız asker cumhurbaşkanlarından hoşnut değildir bu listeye göre. * * *

yine bu listeden anlıyoruz ki halkımız asker kökenli değil siyasetin içinden gelmiş daha önce politik bir duruşu olmuş kişileri başında görmek istemektedir. haklıdır da. cumhur başkanı dediğin adamın yetkin bir anayasa bilgisi uluslar arası siyaset alanında yeterli seviyede birikimi olmalıdır.bunlar sadece ilk anda akla gelen özellikler tabi ki artırılabilir cumhurbaşkanı olmanın gerektirdikleri... aksi halde etrafındaki danışmanlar tarafından oynatılan bir kuklaya dönüşür.

ancak bu noktada bir kaç soru çıkıyor ortaya:

i) halkın oylarının dolaylı da olsa üzerinde etkili olduğu cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl olur da halkı mutsuz eder? -ki bu seçimlerde millet vekillerinin büyük çoğunluğunun aynı adayı desteklemesi gerekmektedir; içinde bulunduğumuz dönem oluşan istisnai durumu saymazsak ülkemizde meclis genelde çok sayıda parti grubunu içermektedir. işte bu çeşitliliğin üzerinde karar kıldığı cumhurbaşkanı adayı ise genelde uçlarda bir aday yerine merkeze yakın genelin beğenisini ve desteğini kazanacak birisi olmalıdır. buna rağmen cumhurbaşkanlarının halk tarafından kabul görmüyor olmasının altında yatan temel sebep nedir?

ii) ahmet necdet sezer'in anayasa bilgisinden hiçbir şekilde şüphe edilemez. aktif siyasetle geçmiş yılları olmasa da en azından gerekli birçok şarttan birisini sağlayan bu kimse neden halkı hoşnut edememiştir? ayrıca seçildiği dönemde kendisinden daha iyi bir alternatifi de yoktu hatırlarsanız. *

iii) turgut özal da keza cumhurbaşkanı oluşundan önce çok köklü bir siyasi geçmişe sahip değildir. eğer ahmet necdet sezer'i bu listeye sokan sebep bu ise özal'ı neden bu listede görmemekteyiz? ha özal türkiyenin gelmiş geçmiş en şanslı cumhurbaşkanlarındandır; ordunun ülkede sukuneti tam anlamıyla sağladığı bir dönemde gelip bir çok ekonomik, toplumsal ve teknolojik atılım yapma imkanı bulmuştur o ayrı bir başlık konusudur.