bugün

viyana filarmoni orkestrası

dünyanın en iyi orkestrası olduğu dönemler 70 lerin sonu 80´lerin başıdır. o zaman wiener bir "erkekler" orkestrasıydı. bugün kadın müzik eleştirmenleri bile kabul ederler ki, o erkekler orkestrası, o dünyaya "kadın düşmanı" olarak lanse edilen orkestra, o bugünkü feministlerin "bir daha asla" dedikleri o zamanın wiener´i belki de en güzel kayıtların oluştuğu harikulade bir orkestraydı.

wiener philarmoniker o göbekli, kalın gözlüklü erkek müzikçilerini emekli edeli çok oldu. bugün o orkestra da yakışıklı erkekler ve koca memeli , sütun gibi bacaklı kadınlar çalıyorlar.

o kalın gözlüklü erkeklerin orkestrasıyla leonard bernstein ın bir flört dönemi olmuştu. ne hikmetse o zaman bernstein ın wiener´le yaptığı ne kadar kayıt varsa müzik tarihine geçti. mahler senfonileri bulursanız , dinleyin. mahler´ler bernstein -nyphilarmonic olarak esas alındılar. ama bernstein- wiener resmen daha iyi. mesela. ya da zimmerman´la brahms piyano konçertosu (1 numara) kaydetti bernstein, wiener´le. gerçekten mücevher değerinde bir kayıttır.

ama geçenlerde bernstein´la wiener´in musikverein saal´da çaldıkları mahler 5´ e rastgeldim tv´de... o kadar iyiydi ki, wiener den bu kadar mahler ben bile beklemezdim. ama işte bernstein oldu mu oluyo demek ki.

bugünkü wiener çok tartışma götürür, ama o wiener bir zamanlar, "herifler orkestrasıydı", o wiener bir zamanlar müziğin insan etine dönüşmüş şekliydi. philarmonie´ye ilk kadın sanatçıyı aldıklarında bu o kadar önemli birşeydi ki, "haberler" de söz konusu edildi, çok büyük haber değeri olan bir konuydu.

wiener sonradan populist bir orkestra oldu. klasik hit lerin çalıdığı yeni yıl konserlerinin orkestrası oldu wiener. hoş parayı feci buldu, ama o efsanevi durumu yitti gitti. açıp bakın bakalım, leonard bernstein, gustav mahler wiener´le kaç "yeni yıl" konseri yönetmiş?