bugün

idil biret

aldığı ödüllerle de göz dolduran değerli klasik müzik sanatçımız; harika çocuk(tu) tabii artık kadın.

* Paris Konservatuarı, Konservatuar Birinciliği, 1957
1952 yılında Paris Konservatuarı'ndaki Yüksek Solfej ve Deşifraj bölümlerini "Birincilik Ödülü" ile bitiren Biret, 1957 Haziran'ında Konservatuarda devam ettiği Piyano, Oda Müziği ve Eşlikçilik sınıflarının her birinden "Birincilik Ödülü" ile mezun oldu ve "Birincilerin Birincisi" ünvanını aldı.. Reine Laurent Ödülü ve Popelin mükafatlarını kazandı.

* Lily Boulanger Memorial, Boston, 1954, 1964

* Harriet Cohen - Dinu Lipatti Altın Madalyası, Londra, 1961
Ünlü piyanist Harriet Cohen ve Dinu Lipatti'nin anısına her yıl başarılı bir genç piyaniste verilen Altın Madalya 1961 yılında idil Biret'e verilmişti. Leman Biret bu ödülün verilişini anılarında şöyle aktarıyor: "idil Konservatuar bitmeden evvel ve bittikten sonra sık sık Union Interalli'de resitaller veriyordu. Paris sefaretimizde de her fırsatta çalıyordu. 1961 Şubatı'nda idil'in ingiltere'deki ilk resitali Londra sefirimiz sayın Nuri Birgi'nin daveti üzerine sefaret salonlarında olmuştu. Fevkalade başarılı geçen bu suarede hazır bulunan tanınmış ingiliz piyanisti Harriat Cohen idil ile çok ilgilenmiş ve elindeki bir tümörden dolayı artık piyano çalamayan bu büyük artist senenin en başarılı genç piyanistine verilen Harriet Cohen-Dinu Lipatti altın madalyasını ona verdirmişti. Aynı zamanda davette hazır bulunan tanınmış emprezaryo Ian Hunter idil'e konserler tertiplemeye başlamıştı."

* Adelaide Ristori Nişanı, italyan Hükümeti

* Kültür/Liyakat Nişanı, Polonya Hükümeti, 1974

* Chevalier de l'Ordre du Mérite, Fransa

* Uludağ Üniversitesi, Onursal Doktora, 1995

* Grand Prix du Disque Chopin, Varşova, 1995

* Altın Diyapozon, 1995, Fransa
Biret, 1992 yılında Naxos'tan çıkardığı Pierre Boulez'in 1, 2 ve 3 no'lu sonatları kaydı nedeniyle Çağdaş Müzik alanında Altın Diyapozon ödülüne layık görülmüştür. Bu kayıt Le Monde gazetesi tarafından da yılın en iyi kayıtları arasında listelenmiştir.

* Devlet Sanatçısı, Türkiye, 1973

* Onursal Doktora, Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye, 1988

* Onursal Doktora, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Türkiye

* Sevda Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası, 1996

* Onursal Doktora, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Türkiye, Mart 2003
güncel Önemli Başlıklar