bugün

harem

topkapi sarayi'nda padisah, karisi ve ogullarinin kaldigi yapi. fatih zamaninda yapilmistir. divan odasinin arkasindan baslayarak sarayburnu'na dogru uzanir. tamamen kapalidir. kisin ilik, yazin ise serin bir hava akimi vardir her daim. bu cok enteresan, nasil dizayn edilmisse artik zamaninda.

buyuk bir kulenin kapisindan girilir. padisah icin yapilmis sultan yolu vardir uzunca. haremde padisah ve sehzadeler disinda bulunan tek erkek, harem gorevlisidir, haremagasi da denir, ama asil haremagasi her zaman bir kadindir. bu gorevli/ler afrikadan getirilmis ve igdis edilmis kolelerdir. bunlarin yeri giristir. giriste bir oda vardir, orada guvenlikci gibi dururlar.

haremde bulunan hamam, banyo, musluk gibi seyler saf altindandir. buyuk bir sefa ornegi size.

her sehzadenin ayri bir odasi vardir. ve sehzadeler buyuyene kadar burada kalirlar. padisahin yatak odasi ise sahane bir yerdir. buyuk ve usu ortulu bir yatak vardir ve burada tek basina kalir. karisinin ayri odasi vardir. fanfini finfon yapacagi zaman ise ya karisinin ya da begendigi cariyelerden birisinin odasina gider. padisahin odasi dokunulmazdir. hizmetcilerden baskasi giremez.

cariyeler ise genellikle yabanci uyrukludur. slav kadin, rus kadin, polonyali, ukraynali kadin sevdasi taa o zamandan varmis anlayacaginiz, laleli'de hortlamadi bu. cariyelerin genellikle kendilerine ait odalari vardir ki yaklasik 400 oda bulunur haremde. padisah begendigi cariyeyi alma hakkina sahiptir. bir kac padisah disinda pek te bol keseden cariye degistirmistir padisahlar. fatih sultan mehmet'in de nikahli esinin olmamis olmasi da guzel bir ipucu aslinda.

haremde sadece padisah icin ayrilmis bir eglence odasi vardir. bu odaya da erkek olarak sadece padisahin girme hakki vardir. odada bir balkon vardir. bu balkona ise ayna seklinde yapilmis iki kapidan cikilir. bu balkonda cariyelerden olusan muzik ekibi vardir ve muzik yaparlar. ortada ise dans pisti gibi bir yuvarlak vardir ki, burada egitimli cariyeler oryantallik yaparlar ve padisahi eglendirirler. bir kac padisah haric cogu padisah bu gelenege uymustur. salonun ucunda ise padisahin oturmasi icin buyuk taht gibi bir sey vardir.

yaz gunleri cariyelerin serinlemesi icin yapilmis acik bir yuzme havuzu, hemen altinda ise kis gunleri de ilik su verilen kapali bir yuzme havuzu vardir.

ben topkapi sarayini osmanli devleti'nin gerileme miladi olarak gorsem de, haremin de bu milada ortak oldugunu soyleyebilirim. harem de gonullu tercumanlik yaptigim siralar bu zevk ve sefaya cok kez sahit oldum. ornek verecek olursak; istanbul isgal tehdidi altindadir. padisah vahdettin ise harem cariyelerinden 16* yasinda bir dilbere gonlunu kaptirir ve onu elde etmek icin cok cabalar ve en sonunda nikahlar. bu sirada da dusman istanbul'u ele gecirme planlari yapmaktadir.**

cok bravo.