türkiye neden gelişemiyor analizleri

teröre yapılan harcamalar, türkiye nin gelişmemesinde büyük etkenlerden biridir.

--spoiler--
Türkiye'nin son 15 yılda teröre harcadığı para, ülkeyi 21'inci yüzyıla taşıyacak mega projelere harcanacak miktarın iki katını buluyor. Yetkililere göre, terörün Türkiye'ye maliyeti 65 ile 100 milyar dolar arasında değişiyor. Teröre harcanan para ile Türkiye enflasyonun baş sorumlusu 97 milyar dolara ulaşan dış borcu ve 35 milyar dolar dolayındaki iç borcun yaklaşık yarısını silmiş olacaktı. Bu parayla teröre kaynak yaratan işsizlik sorununa çözüm bulunacak en az 2 milyon kişiye istihdam imkânı yaratılacaktı. Geçen 15 yılda teröre harcanan para ekonomiye, verimli kaynaklara yatırılsaydı Türkiye'de kişi başına gelirle birlikte eğitim ve kültür düzeyi artmış olacak belki de Avrupa Birliği'ne girmiş olacaktık.
Teröre harcanan parayla, Türkiye'yi 21'inci yüzyıla taşıyacak mega projelerin bu paranın yarısı ile gerçekleştirebileceği ifade ediliyor. Bunların arasında, istanbul 3. boğaz köprüsü, Çanakkale boğaz köprüsü, istanbul tüpgeçit projesi, izmit Körfez geçişi, Türkmenistan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak doğalgaz boru hattı, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı, Akkuyu Nükleer Santralı, 10 tane doğal gaz santralı, 300 kilometrelik otoyol yapım gibi projeler yer alıyor.
Teröre harcanan parayla üç tane GAP (32 milyar dolar), 41 tane Bakü-Ceyhan hattı (2.4 milyar dolar) gerçekleştirmek veya 5-6 milyon çağdaş konut yaparak, 20-24 milyon insanı çağdaş koşullarda yaşatmak mümkün. Bu parayla halen 3.7 milyon otomobil bulunan Türkiye'de 10 milyon aileye otomobil almak da mümkün. Ayrıca bu para Türkiye'nin 32 yıllık petrol faturasına, 13 yıllık turizm gelirine ve üç yıllık ihracatına eşit.
Teröre harcanan para, bazı ülkeler için ise olağanüstü boyutlarda. Teröre harcanan para Abdullah Öcalan'ın yakalandığı ülke olan Kenya'nın 9.3 milyar dolar olan milli gelirinin 10.7, Macaristan'ın milli gelirinin 2.2, israil'in 1.1, Pakistan'ın 1.5, Romanya'nın 3.1, Bulgaristan'ın 10.7 katı seviyesinde. Harcanan para Türkiye'nin yatırımlara ayırdığı 11.8 milyar doların da 8.5 katı düzeyinde. (Radikal/aa)

--spoiler--