bugün

entry'ler (273)

beyşehir gölü

tuz golunun son senelerde iyice kuculmesiyle artik turkiye'nin 2. en buyuk golu olmus gol.

kirmizigagali dagkargasi

Gövdesi simsiyah, gagası ve bacakları kırmızı olan bir kustur. Gencin gagası turuncu-kırmızıdır. Uçuşta sarı gagalı dağ kargasından derin parmaklı kanat ucu, kavissiz düz firar hattı, düz, köşeli ve daha kısa kuyruğuyla ayrılır.

uzunkuyruklu bastankara

enteresan bir kustur. Gövdesine oranla bu kadar uzun bir kuyruk başka hiçbir kuşda yoktur.

sarigagali dagkargasi

Kısa, ince ve hafif kıvrık gagası, kırmızı bacakları ve simsiyah görüntüsüyle tanımı kolay olan bir kustur. Uzunca kuyruğunun uç kısmı yuvarlaktır.

kaya kirlangici

Büyük ve koyu renkli bir kırlangıç olup kanat altı örtüleri siyahımsı ve boğazı çizgilidir. Karnında beyaz bulunmaz kuyruğu hafif çatallı kuyruk telekleri beyaz beneklidir. Genci kızıla çalar.

bahce cintesi

Tarım arazilerinin çevresindeki ağaçlıklar, çalılar, çitler ve diğer açık arazilerde bulunan bir kus turudur.

kizil kumkusu

suruler halinde ucabilen bir kus turudur.

alaca balıkçıl

Küçük ve tıknaz bir balıkçıldır. ilkbaharda rengi parlak pembemsi-sarımsı kahverengidir ve başındaki açık renk tüyler sırtına kadar uzanır. Diğer zamanlarda rengi mat, açık kahverengi-kremdir ancak uçarken dikkat çekici beyaz kanatlarını gözler önüne serer. Gençlerinin sırtı daha koyudur ve boyunlarının ön tarafı çizgilidir.

doguskenkus

sekli tavuskusunu andiran bir kus turudur.

erguvani balıkçıl

Büyük, koyu renkli, ince uzun yapılı bir balıkçıldır. Gagası uzun ve ince, boynu ince, uzun ve yılansıdır. Bacakları ve parmakları uzundur. Genellikle sazlıkların arasına dalıp gözden kaybolmadan önce bataklık üzerinde alçaktan uçarken görülür. Beslenirken göze çarpmaz ama sazlık kenarında açık arazide durabilir.

tepeli patka

Yoğun vejetastsyona sahip göller ve sazlıklar; alçak arazilerdeki göller, deniz kıyıları, tundralardaki göletler, nehirler, hatta Avrupa'da parklardaki yapay havuzlarda yasayan bir ordek turudur.

ala sigircik

Karasal omurgasızlarla beslenen bir kus turudur.

çalı bülbülü

iri, yelpaze kuyruklu ve şakıyıcı bir kuştur. Baş ya da kuyruk deseniyle hemen tanınır. Zarif ve uzun gagalı bir bülbülü andırır. Gözünün üzerinde açık renk belirgin bir çizgi vardır. Kuyruğu uzun, kızıl ve kamalı, kuyruk ucu siyah-beyaz beneklidir ve uçuş sırasında çok göze çarpar. Kuyruğunu çoğu kez kalkık ve açık tutar.

peçeli baykuş

Orta boyutlarda, zayıf yapılı, uzun kanatlı ve uzun bacaklı baykuşlardır. Dikkat çekici derecede açık renklidirler.

cobanaldatan

guzel bir sarkida sozu gecen bir kustur.

Suspus oldu sazendeler bu gece
Hazırlan fırtına kopmak üzere
Kalbime tünemiş kuşlar uçuştu
Cam kırığı gibi doldun içime...

Eski bir madende göçük gibiyim
Toprağın altında kalabilirim
Kim vurduya gitmesin aşkıma ses ver
Uçarı değilim kadir bilirim
Kim vurduya gitmesin aşkıma ses ver
Uçarı değilim kadir bilirim...

Yaban inciri yalı çapkınım örtpas etme aşkını
Çobanaldatan çit sarmaşığım sar bana kollarını
Yaban inciri yalı çapkınım örtpas etme aşkını
Çobanaldatan çit sarmaşığım sar bana kollarını ...

leylek

Büyük bir sulakalan kuşudur. Tüylerinin geneli beyaz, uçuş tüyleri siyahtır. Uzun kırmızı bir gagası ve ayakları vardır. Uzun bir boyuna ve kısa bir kuyruğa sahiptir. Uçarken boynunu düz tutar. Sessizdir. Yavru leylek, erişkine benzer fakat gagası ve ayakları siyahtır. Gaga ve ayaklar bir yıl içerisinde siyahtan kademeli olarak kırmızıya döner. Ayrıca erişkinin siyah uçma tüyleri, yavruda kahverengiye yakın renktedir. Sazlık ve sulak alanları beslenmek amacıyla kullanırken, tarımsal araziler ve sulak alan yakınındaki yerleşim yerleri, çatı, baca, direk ve ağaçlarda yuva yapar. Yuva malzemesi olarak çöp, dal, toprak ve kağıt kullanır. Leylek, Avrupa, Asya'nın bir bölümü ve Kuzey Afrika'da yayılış gösterir. Britanya, iskandinavya, Rusya'nın kuzey kısmı dışında tüm Avrupa'da; Türkiye'de, Cezayir ve Tunus'un kuzeyinde, Irak'ın orta bölümünde ve Ermenistan'da da görülür. Ülkemizde Doğu ve Batı Karadeniz kıyı şeridi dışında hemen her yerde ürediği bilinmektedir. Her yıl aynı köy, kasaba ya da sulakalan çevresine üremek için gelir. Leylek ülkemizde Hacıbaba olarak tanınır, tarım zararlılarını yediği için çiftçi dostudur. Solucan, sümüklü böcek, çekirge, böcek, fare, kurbağa, balıklar ve yılanlar yemek menusunu süsler. Beş kişilik bir leylek ailesini doyurabilmek için baba leyleğin, günde 5 kilo yiyecek toplaması gerekir. Türkiye'de yaz göçmenidir. Sıcak aylarında leylekler, 5 ay aramızda kalabilmek için, kışı geçirdikleri ülkelerden gelirler. Ardından yine bizi terk ederler. Yolculuk rotaları Güney Afrika'dan Körfez'e kadar, Süveyş'ten israil'e kadar ve israil'den Boğaz'a kadar sürer. istanbul Boğazı ve Belen Geçidi gibi göç noktalarında sürüler halinde onu görmek mümkündur. Kışlık konutunun yeraldığı Afrika'ya dönmek için yine 10.000 km yol yapar. Ağaçların kesilmesi ve sulakalanların genişletilmesi, otlatma ve tarım uygulamaları, Leylek populasyonunun başlangıçta artmasını sağlamış, fakat tarım uygulamalarının yoğun biçimde yapılması, örneğin otlakların tarıma açılması ve yoğun pestisit, herbisit kullanımı, leyleklerin beslenecekleri alanları ve bu alanlardaki canlı sayısını azalmıştır. Leyleklerin selamlama törenleri çok etkileyicidir. Evin sahibi, sahibeyi karşılamak için kanatlarını hızla çırpar ve gagasıyla tıkırdar. Etraflarına aldırmadan çift, düğünlerini yaşamaya başlarlar. Sessiz bir kuştur, fakat yuvasında kur sırasında tıslamalar ve gaga takırtıları duyulur.

saz kamiscini

Orta yükseklikteki irtifalarda bulunan sazlıklarda, gol ve bataklık kenarlarında yaşayan bir kustur. Geniş dere yataklarını daha az tercih ederler.

buyuk kamiscin

sulak alanlardaki, goller ve akarsuların etrafındaki sazlık ve kamışlıklarda yasayan bir kustur.

maskeli orumcekkusu

ismine hic de benzemeyen bir guzellige sahip bir kustur. Tepesi ve ensesi siyah, alnı ve kaşı beyaz, böğrü kızıl, kuyruk sokumu siyahtır. Dişisi daha soluk renklidir. Genci kızılbaşlı örümcekkuşunun gencine çok benzer. kuyruğu daha dar ve uzun, gövdesi daha gridir.

saksağan

Ötücü kuşlar takımının Kargagiller ailesinin Sakasağanlar türüne ait bir kuştur. Kafası,boynu ve göğüs kısmı menekşe rengi ve parlak yeşil tüylerle kaplı parlak siyah renkte, karın ve omuz kısmı beyaz renkte, kanatları mor veya yeşil parlaklıklarla bezenmiş koyu siyah ve kanat primerleri beyaz renktedir. Kuyruğu yeşil veya daha farklı yanardönerli renklerle kaplı koyu siyahtır. gaga ve bacaklar tamamen siyahtır. Erkekler dişilere göre daha büyüktür,genç bireylerin renkleri yetişkinlerle benzerdir ancak parlak renkler daha az gözükmektedir.