bugün

"aranzep" şeklinden okunan bir isme sahip, hindistan'da hüküm süren islam hoşgörüsü devirlerini sona erdiren, meşhur tac mahal'i vefat eden karısı için yaptıran şah cihan'ı odasına hapsederek iktidara gelen hain oğlu.

öğretisine karşı gelen biliminsanlarını sindirmek için baskı uygulayan katolik avrupasının aksine, kendisi lider olana dek, hindistanda görülmemiş bir hoşgörü vardı. şah cihan döneminde, sanat, bilim ve entelijansiya o biçim ilerlemişti.
lakin bu herif iktidara geldiğinde, işler değişti. islami yasanın zor ve güç yönlerini, tüm hindistanda sert tedbirler altında uygulamak istiyordu.
kardeşini meydanlarda sallandırdı. kellesini, hapis yatan pederine yolladı.
herifin düşünce özgürlüğüne tahammülü yoktu. onun için ifade özgürlüğü, kendi yasasının çiğnenmesine neden olabilirdi. bu yüzden de, engellenmeliydi.

elli yıllık iktidarı süresince, katı islami kuralları dayatıp; resmi, astroloji ve tarih araştırmalarını yasakladı. alkol tüketimini de yasak etti. hatta adamın sarayın da bile, müzik dinlemek yasaktı. tüm enstrümanlar, resmi törenle gömüldü.

haliyle, bir tek kişinin otoritesinde hüküm süren bir sistemde, düşünce özgürlüğünün garantisi olamazdı. babası bu gücü olumlu kullanırken, bu kerteroz tersi yönde kullandı işte.
(bkz: Orhanzeb)