bugün

A 101 ve Bimden uzak durun. Bu aralar Burger King revaşta. Yepyeni deneyimler için ise kargoculuk tercihimdir.
Ege Üniversite'sini tercih edin. Çünkü öğrencisini unutmuyor ve böyle çeşitli indirim avantajları sunuyor. Birkaç gün önce gelen mail:
görsel
görsel https://m.uludagsozluk.com/e/39941439/
Ayrıca Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'ni de tercih edebilirsiniz. Ege'den önceki okulum orasıydı; Oradan mezun olduktan sonra Ege'ye geldim. Ana ÇOMÜ'nün de 7/24 açık olan boğaz manzaralı Kütüphanesi, Boğaz manzaralı kampüsü muhteşem. Tabi ben Merkez kampüste okuduğum için manzara süperdi; Ama ilçelerdeki kampüslere hiç gitmedim. Gidenler de liseden hallice olduğunu söylüyor ilçe kampüslerinin. Zaten okuyacaksa, merkez kampüste okumalı bir öğrenci. O yüzden tavsiyem: Siz de merkez kampüste bir bölüm tercih edin. Üniversite havasını soluduğunuzu hissedeceksiniz. Çünkü tüm güzel aktiviteler, akademik, kültürel ve sanatsal etkinlikler en çok Merkez kampüste yapılıyor.
burda unutmamaktan ziyade reklam yapıyor. anlayana.
kızların üniversiteye gitmesi yasaklansın. yoksa bir fuhuş yuvasını tercih etme ihtimaliniz var.
Akdeniz üniversitesi deniz kenarında değil. Yürüme mesafesinde. Bunu bilin.
Genel olarak bilgi almak, danışmak isteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim.
aga gecen sene 42 binle kapatan yer bu sene 48 bine sarkar mi 2105 ten beri surekli geriye dogru sarkiyor 5 er 10 bin falan bide ogretmenlik barajini 240 binden 300 bine cektiler buyuk ihtimal kontenjan bos kalmasin diye sen ne diyoj olur mu ?
Mutlu olacağınız bir bölüm seçin.
Bir uzmanlık kazanacağınız bölümler tercih edin.
yurt dışına gidin ülkenin hali yaman.
üniversiteye gitmeyin. türkiye'de doğdunuz amk. manyak mısınız?
Ne istediğinize karar verin ve hiç bir baskıyı kabullenmeden tam anlamıyla kafanızın dikine gidin. Yalnız para harcamayı seven biriyseniz mutlaka kendi şehrinizde okuyun.
Tercih yapın.
gelecekte kariyer ve para her ailede ve sizin ailede de bulunan, amca, dayı, enişte, bilmem neyin oğlu tipli sikko adamların bilmiş bilmiş ''bi bok olmaz ondan yea'' dediği bölümlerde. gastronomi örneğin. mesela aşçılık. örneğin fotoğrafçılık. belki şarap üretim teknolojisi.

hadi diyelim ortalamaya gömdün. yabancı dil olayın da tamam. yurt dışına gideceksin. örnek veriyorum; işletme, iktisat vb tarzı sadece kağıt kalem bölümleri bitirip, yurt dışında bir şirkette masa başında mı oturmak istersin (ki ülkemizin aynısı işte), yoksa bir gastronomi bitirip (aynı azim ve başarıyla) yurt dışında bir restorantta F&b müdürü mü olmak?

sevdiğinizi yazın, istediğinizi okuyun. para olmasın hep kafada. kariyer olsun. maalesef ülkemizde olmasa da dünyada kariyer ve bireysel gelişim tanınır, saygı görür, para kazandırır.
Tercih listenize yazmayı düşündüğünüz bölümlerin özel koşullarına bakmayı unutmayın.
ekstrem durumlar haricinde önem sıralaması şu şekildedir :

bölüm > üniversite > şehir

bu kriteri dikkate alınız.

not : yalnızca şahsi tecrübelerime dayanmadığı, aynı zamanda çoğu uzmanın ve üniversite bırakmış / bölüm değiştirmiş arkadaşlarımın sözlerinden de beslendiği için genel bir kanı olarak yazmakta beis görmedim.
Yaşınız gençse, istediğiniz bölüm olana kadar bir yıl daha hazırlanın.

Mesela, makine mühendisliği hedefi ile girdiyseniz çevre mühendisliği tutuyorsa, seneye makine için tekrar girin. Acele etmeyin, çok yıl var önünüzde.
bölümden çok üniversite ismine ve şehrine önem verin.
hukuk tıp mühendislik hariç.
Okumak için okumayın, Üniversite görmek için 4 senenizi piç etmeyin. Mezuna kalın ve diğer sene daha güzel bir bölüme girin. Size ne diyorlarsa fazla sallıyorlar. Tamam içerisi güzel ama brazzers falan da değil. Bir sene daha beklemek kaybettirmez.
Kendinize bir iyilik yapın.
Anne ve babanınzın size olan güvenini sarsmayın gidin okuyun..
Sonra pişman olmayın.

Bir tek bunu diyebilirim.
memur olup devlete kapak atma niyetiyle okuyacaksanız okumayın. Bu şekilde okuyup atanamayan binlerce insan zaten var. Kendinize her zaman birşeyler katın, arkadaşlarınızdan farklı olun, ukala değil, farklı olun. kafayı kağıtlara gömüp anı kaçırmayın 1 kez geçiyor o dönem hayatınızdan. kağıtlara gömülmeyin derken de ailenizin ve en önemlisi kendi emeklerinizin boşa çıkmaması gerektiğini hatırlayın. Dengeli olun, kendinize saygı duyun, saygınlık kazanın. Hiçbir orospu çocuguna da geçer not için yalvarmayın. Unutmayın ki üniversitede görevli olan bir çok öğretim görevlisinin hayattaki tek başarısı o işi kapmak olmuştur o yüzden onları çok şeapmayın.
ego kasacaksanız tıp,her ortamda anayasanın bilmem kaçıncı maddesi diyecekseniz hukuk,ya işte o aslında öyle değil ben böyle havalarına girecekseniz mühendislik,devlete kapağı atıp yatarım diyorsanız öğretmenlik,bu teorem zaten işime yaramaz diyecekseniz de fen fakültesi okumayın.

önce kendinizi tanıyın,aile istiyor diye bir meslek seçilmez. 65 yaşına kadar sevmediğim bir işe söve söve gidecek kadar sadist olmayın.hayat sizin hayatınız ve etrafınızdakiler sizin mutluluğunuzla mutlu olmayı öğrensinler.

önce insanlığa,insanlara hizmet etmek , faydalı olmak gayesini edinin.
1- tek başınıza karar almayın bu önemli bir karardır. ailenize, hocalarınıza danışın. araştırın, o bölümü okuyanlara sorun.
2- sadece sevdiğiniz için bir bölümü yazmayın. türk dili edebiyatı bölümünü bitirince edebiyatçı olmuyorsunuz, yaklaşık %85-90 oranında işsiz oluyorsunuz. iş imkanlarını da araştırın. bazı bölümler diğerlerine nazaran daha iyidir.
3- aöf'ü, uzaktan eğitimi olan bölümleri yazarken 2 kere düşünün.
4- küçük görüyorsunuz ama 2 yıllık o kadar harika bölümler var ki, özellikle sağlıkta. 4 yıllıkları bırakıp tekrar sınava girip 2 yıllık okuyanları bilirim. bunlara da yönelin. atanınca 4'e tamamlarsınız. (4 yıllık bitirince 2 yıllık bölümlerin %90'ından tercih yapamazsınız bunu unutmayın. farklı kpss sınavları var. önce 4 okurum sonra 2 gibi saçma bir düşünceniz olmasın.)
5- bana göre önce üniversite değil bölümü seçin. eğlenmeye değil okumaya gidiyorsunuz. tabi 10-15 üniversite var kaliteleriyle öne çıkan ama sırf bunlara gitmek için saçma bölümler yazmayın.
6-
Dün ortalarda ay beni eksilediler diye dolanan bir teyze vardi, işte hodri meydan versin tavsiyelerini.

Önce bölüm sonra okul seçin diyorum gençler.
Hedefiniz atanmaksa seçeceğiniz bölümü üniversite giriş sınavı puanına göre değil atama puanlarına, kontenjan miktarlarına bakarak seçin. Özellikle mühendislikte bu çok önemli. Puanı düşük diye girmediğiniz mühendisliklerde adamlar bitirir bitirmez atanıyor.

Bu arada özelde sen itü bitirmişsin al sana 10 bin, sen konya selçukta okumuşsun al sana da 2bin maaş diye bir sistem yok amk. Okuduğunuz okul özel sektörde kimsenin zerre sikinde değil. işe yeterince hakim misin ona bakar adamlar.
Kamuda zaten önemli değil.