bugün

turkiye'de hemen hemen her üründen yüksek oranlarda alınan bir vergi çeşidi.
avrupa'da değerli eşyalar (elmas vb.), değerli içkiler gibi ürünlerden alınan vergi çeşidi.
devletin özel tüketim adı altında aldığı ama özel olmayan yakıttan, otomobilden, cep telefonundan vb. aldığı halkı sömürme vergisi.
türkiye'nin hala ucuz bir memleket oldugu anlayisinin savunulmasina karsin, bu memlekette yasamanin son derece pahali oldugunu kanitlayan olgulardan sadece bir tanesidir bu "özel tüketim vergisi".
günlük hayatta kullandigimiz bir çok malin fiyati, avrupa'da türkiye'dekinden ucuzdur.
arti avrupa'da bu kadar vergi yoktur ve ödenen vergiler, vatandasa fazlasiyla geri döner. türkiye'de ise ödenen yiginla vergi ödendigiyle kalir ve devlet bu vergilerle vatandasin hayatini kolaylastiracagina, memleketi yasanmaz hale getitmek için elinden geleni yapar ve bunu gayet güzel basarir.
içtiğim 4,25 ytl değerindeki sigaramın fiyatının 2,47 ytl ötv ve 0,65 ytl kdv nin etkisiyle* oluştuğunu bilmek bu vergiyi oluşturan tüm unsurlara diyafram nefesimi kullanarak küfür etmeme sebep oluşturmakta...
otomotiv'de %37 olarak mal bedelinin üzerine eklenen meblağdır. mal bedeli olarak belirlenen ise, bayinin otomobili müşteriye satarken kestiği faturadaki son değerdir, onun üzerine %18 kdv ve %37 ötv eklenir ve kol gibi girer adama.
Bir vatandaşın, ruh sağlığını bozduğu gerekçesiyle hakkında dava açtığı vergi.
birçok insanın devlete ölü soyucu demesinin sebebi; geçici olarak gelip kalıcılaşan vergiler bütünü.

dünya tarihinde bu kadar akıl ve mantık dışı vergilendirme yapılmış mıdır acaba?

aynı oranda garip bir vergi için;

(bkz: lüks tüketim vergisi)
bir paket sigarada 2007 sonu itibariyle 1.5 ytl olan vergi.
memleketin kaymagini yiyen %10 luk kesimin daha kaymakli yasamasi için diger %90 lik kesimden her turlu sekilde alinan vergi. idarecilerin bu vergiyi yerli uretim mallarina koymaktansa ithal mallara koyup ulkedeki uretimi arttiracak kadar zekalari olduguna gore ve bu vergiyi uygulama konusunda imf nin yani amerikanin baskisi olduguna gore var bu iste bir bit yenigi.
1999 depreminin mali etkilerini silmek amacıyla çıkarılıp, depremin ekonomiye açtığı zararın karşılanmasından sonra, hiç dokunulmayan vergidir.

ayrıca, önümüzdeki dönemde en çok sarılınacak olan vergidir, keza özelleştirmeden gelen paralar suyunu çekmiş olup, yeni kaynak yaratılamadığından, ötv'ye dayanılacaktır.

"biz zam yapmayan hükümetiz"

doğrudan demokrasiye inanan halkımızı, gelecek olan ötv'ye karşı harekete geçmesini bekliyoruz, malumnuz bu işler cumhurbaşkanını seçmekle olmaz bir tek... halk yönetime katılmalı...
kime göre, neye göre özel olan vergidir.
imf'nin de özel raporunda belirttiği gibi dünyanın en pahalı benzinini kullanmamıza sebep olan vergidir. burada dikkat edilmesi gereken nokta; petrol fiyatının türkiye'ye gelişi yani yurda giriş fiyatının yüksek olmaması, tamamen devletin bize attığı kazığın gerçek adıyla ötv nin bir sonucudur.

mevcut hükümetin, en naçizane uygulamaları arasında olan ötv artışı biraz evvel haberlerde de tekrar ele alındı ve yeni zam beklendiği söylendi. bu yeni ötv artışı en geç haziranda kapımızdaymış.

bu araba dunyanin en pahali benzinini kullaniyor gibi bazı kampanyalarla zaman zaman ele alınsa da bu konuda tek yapılması gereken durum, ötv belasını tamamen kaldırmaktır.

zira lüks arabasına benzin alan adamı kayırmaktan çok, çiftçinin traktörüne koyamadığı, benzinliğe veresiye yazdırdığı ve tarım yapamadığı şu vaziyetin zarureti için tepki vermeliyiz.

(not: sigara yasağına da 12 gün kalmış ama o konuda bir şey diyemiyorum)
birşeyler tükettiğimiz doğrudur, ama ne tükettiğimiz için bu verginin alındığını hala anlamamaktayız, sorulduğunda hükümet "özeel, söylemeyiz" deyip konuyu kapatmıştır zaten.
cep telefonu faturalarına yansıyarak sadece 90 kuruş * konuşmaya 13 ytl fatura ödeten hede. cep telefonu çok lüks bir tüketim ya, ülkemizde 52 milyon cep telefonu ve sim kart yok ya, o yüzden lüks.

yakında fotograf makinelerinden de alınacakmış, yani 200 - 250 ytl ye artık 8 megapiksel sony ve samsung almayı unutun.

(bkz: aferin)
Aslında ÖTV, 1950'li yıllardan başlayarak uzun yıllar uygulanan "istihsal Vergisi"nden başka bir şey değildir.
yerli otomotiv patronları ve devletin halkla orgy yapmasının kısaltılmışı. en pis de araç fiyatları girip çıkar. örneğin şu anda konforun tavanına vurup tekrar yere sekmek için mercedes cls serisi bir araç almak isteyen birisi minimum donanımlı versiyonuna 130.000 euro ödüyor. bu 130.000'in 50.000'i ötv, 20.000'i kdv. yani aracın fiyatından fazla vergilerine veriyorsunuz.
devletin kıskançlığıdır.
mesela ben araba aldım devlet der ki "hani bana" biz de eli mahkum al deriz.
ötv de indirime gideceğinin haberlerini çok önceden veren hükümet bu sayede zaten satışları durdurtmuştur. araç almak isteyen insanlar ötv düşüşünden faydalanmak için bilmem kaç ay öncesinden alacağı malı rafa kaldırmayı tercih etmiştir. sonra beklenen ötv indirimi gelir ve satışlarda patlama yaşanır. sonra bu mağaza sahipleri arasından hükümet erkanına teşekkür edenler çıkar. be salaklar! indirimin haberleri önceden verilmemiş olsaydı zaten satışlarınız normal seyrinde sürecekti ve indirimden faydalanmak isteyen paralılar da ekstradan mağazanıza gelecekti. bu kadar mı kafanız çalışmıyor allaşkına. bu kadar ne yaparlarsa yapsınlar iyi oluyor şakşakçılarından mısınız? ama hükümet akıllı. önce inletiyo, indirim gelecek haberleriyle piyasayı durduruyo sonra da aha da açtım işlerinizi diyerek övünüyo.
1999 depreminden sonra geçici olarak çıkan ama sürekli hale gelen vergi. depremden darbe yiyen halka zamane hükümetinin soktuğu sonraki hükümetlerin de çıkarmadığı kazık.
alın verin ekonomiye can verin şeklinde geyikler yapan hükümetin, bir yandan da insanlar bir bok alamasın diye soktuğu kazık...

şöyle bir karşılaştırmadan ne kadar derin soktuğu anlaşılabilir sanıyorum...

http://www.buyyourcar.co....wb_rydalcars_5042330.aspx

http://www.sahibinden.com...6217901WQQpXQQdisplayitem

bu ikisi aşağı yukarı aynı özelliklere sahip, aynı marka, aynı model araçlardır. ingiltere'deki fiyatı ortalama 4000 pound, yani 9500 lira dolaylarında iken türkiye'deki fiyatı 28.000 liradır. yani neredeyse 3 katı... ötv budur işte...
(bkz: öşür vergisi)
hala yürürlükte oluşu şaka gibi olan vergidir.
örneğin gübrede olan ama şarap, yat ya da pırlanta gibi herkesin alabildiği son derece lüzumlu şeylerde olmayan vergidir.
büyük şirketlerden ve holdinglerden gerektiği miktarda vergi toplayamayan hükümetin, mevzuyu gizli ve sabite bağlayıp ottan boktan aldığı, açılmış şemsiye misali bir türlü geçip gitmek bilmeyen, bir nevi kelle vergisi.

-ötv'si?
+içinde.
-evet, hissettim ben onu içimde.
yakında olması muhtemel vergilerin yanında masum kalan vergi.

(bkz: belediyenin bankında oturdun vergisi)
(bkz: belediyenin yolunda yürüyorsun ne zannettin vergisi)
(bkz: hangi belediyeye bağlı ilçede nefes aldıysan o belediyeye ödenek vergisi)
(bkz: evinden dışarı çıktın vergisi)

doğal ihtiyacada vergi olurdu da allahtan dışarda onlar paralı. *
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar