bugün

yaşadığımız zaman diliminin içinde bulunduğumuz duruma göre olduğundan daha uzun ya da kısa algılanmasıdır.
zaman hareketin sayısal ifadesidir. nesnelerde var olan süreklilik ve değişiklik zaman göre yönelik algımızı temelden etkiler. uzayda meydana gelen her şeyi zaman kavramıyla ifade ederiz.

zaman algısı da uyarıcıların art arda gelişinden kaynaklanır. etkinliklerimizin saat, takvim gibi araçlarla ölçülmesi nesnel zaman algımızı oluşturur. örneğin ders saatinin 40 dakikadan oluşması günün 24 saat bir ayın 30 ya da 31 gün olması gibi. bunun dışında bir de öznel zaman algısı vardır. bu algı kişiden kişiye değişir. örneğin ister sıkıcı geçsin isterse de zevkli olsun bir dersin süresi 40 dakika olmasına rağmen zevkli geçen ders kısa sürmüş olarak algılanır.
Zaman herkesçe aynı şekilde algılanmaz. Bu noktada iki faktör vardır;

1- Kişiden kişiye değişmesi
beş yaşındaki bir çocuk 1 yılı çok uzun bir zaman dilimi olarak algılarken 50 yaşında bir insan için çok kısa bir zaman dilimi olarak algılanır.

2- Durum faktörü
Zamanı nasıl geçirdiğinizle alakalıdır. Ders çalışarak, veya pek de isteyerek yapmadığınız bir işle meşgulken dakikalar saat gibi gelir insana. Vakit geçmek bilmez. Ama dışarda eğlendiğiniz, hoş vakit geçirdiğiniz zaman saatler dakika gibi gelir.
Son güncelleme ile epey değişen ve ilerleyen zamanlarda ne halt edeceğimi bana düşündüren algı.
karantina boyunca bozulan algıdır kendisi.
https://www.gelecekgeldi....kleri-bugun-gunlerden-ne/
ben de biraz bozulmaya uğramış olabilir bu algı. nedendir bilmiyorum ama işin tuhafı bundan iki sene öncesi hem çok uzun, hem de kısacık geliyor gibi. Acaba pandemiden dolayı evde kaldığımızdan dolayı mı böyle geçti. Ama 2019'un son ayları da hala bitmemiş gibi çok uzun geliyor bana hatta 2020'nin ilk iki ayı bile ama ondan sonrası su gibi akıp geçti. 2022 yaklaşıyor her geçtiğimiz gün.
güncel Önemli Başlıklar