bugün

2011 yılındaki ygs'de cevapların sadece ve sadece şıklar arasındaki ilişkilerle bulunabildiği ispat edilirse var olacak örüntüdür.

öncelikle (bkz: örüntü)

haber alıntısını aynen buraya yapıştırıyorum kaynak

'Artvin'de bir avukat ve bir dershane yöneticisi, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda en az 100 sorunun belli bir formüle göre cevaplandığında rahatlıkla çözülebildiğini belirlediklerini ileri sürdü. Belirlenen bir formülle özellikle matematik testinde soruların tamamına yakınını doğru çözmenin mümkün olduğu vurgulandı.

(DHA) -- Artvin'de avukatlık yapan Ayla Varan, sorularda şifreleme sistemi olduğu konusunda aldığı duyumun ardından tüm soruları tek tek incelediğini belirterek, şu iddiada bulundu: "Cevapları rakamsal olan sorularda bu şifreleme sisteminin hatasıza yakın uygulandığını gördüm. Sisteme göre cevap şıklarındaki rakamlar küçükten büyüğe göre sıralanıyor. Eğer çakışan varsa doğru cevap çakışan rakamın bulunduğu şık oluyor.

Hiçbir rakam çakışmazsa doğru yanıt 'E' şıkkı olarak çıkıyor. Birden fazla çakışan varsa da cevap en küçük rakamın bulunduğu şık oluyor. Matematik testindeki 40 sorudan bu sistem uygulayarak 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabiliyor. Ayrıca yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal Bilimler, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu daha rahatlıkla çözebilirsiniz."

Ayla Varan, ayrıca bazı Türkçe sorularında da alfabetik şifreleme olduğunu tespit ettiklerini öne sürerek, "Öğretmen arkadaşlarımız sorular üzerinde çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.

Artvin Sınav Dershanesi kurucularından Fahri Akyüz ise, bir velinin başvurusu üzerine sorularda yaptıkları incelemede şifreleme formülünü tespit ettiklerini öne sürdü.

Akyüz, "Öğrencilerimizi bir yıl boyunca bu tür sınavlara hazırlıyoruz. Daha önce yaşanan onca olaydan sonra tedbirlerin alındığını görüyorduk. Ancak böylesi bir şifreleme ve formüle etme durumunun olacağını düşünmüyorduk. Öğrencilerin emekleri hiçe sayılmıştır. Tabi ki ÖSYM yetkililerinin konuya yanıt vermeleri ve açıklama getirmeleri gerekiyor" diye konuştu.

Şifreleme nasıl çözülüyor?
Matematik testinde ağırlıklı olarak uygulanabilecek şifreleme yöntemini çözmek çok basit.
40 soruluk matematik testi bu yöntem sayesinde yaklaşık 10 dakikada çözülebiliyor.
Şıklardaki rakamsal değerler o şıkkın altına küçükten büyüğe doğru yazılıyor.
Eğer bir şıkta rakamlar çakışıyorsa doğru cevap o şık oluyor.
Eğer hiçbir şıkta çakışma olmazsa genellikle E şıkkı doğru cevap olarak çıkıyor.
Eğer birden fazla şıkta çakışma oluyorsa doğru yanıt rakamsal olarak küçük değerin bulunduğu şık oluyor.'

haber burada bitiyor.

ek not:
talep üzerine, anladığımı zannettiğim kısmını anlatmaya çalışayım:
iddia edilen doğru cevabı bulma yollarından birisi aşağıdaki gibidir:
şıklardaki sayıları A şıkkından itibaren sırasıyla, küçükten büyüğe şıkların altına(veya yanına) tekrar yazdığınızda çakışma(aynı sayının aynı şıkta olması)durumu olursa doğru cevap çakışmanın olduğu şık oluyor.

örnek:

şıklar:
a) 6
b) 100
c) 20
d) 3
e) 50

bu şıklardaki sayıları küçükten büyüğe doğru A şıkkından başlayarak yanlarına yazalım.

a) 6-3
b) 100-6
c) 20-20***
d) 3-50
e) 50-100

çakışmanın olduğu şık: c, doğru cevap. (şıkları entry sahibi iddiayı daha net izah etmek için götünden uydurmuştur, ygs sorularında uygulamamıştır)
(bkz: mantıklı salladım tuttu !)
(bkz: anlamıyor ben)

edit: habere bakınca anladım. şimdi 2011 sorularını inceliyorum. 2010'a bakcam ardından..

2010 lys de bir çok şık tutmuyor.

ders çalışın oğlum.
(bkz: hiç bi sik anlamadım)
2011 ygs de genel olarak bakmış olduğum sorular bu örüntüye uyuyor..

2010 ygs'yi de cekoslovakyalilastim incelemiş.

sonuç aynı, ders çalışın olm.
artık bir bokuma yaramayacaktır olandır. böyle bir şey kullandıklarını türkçe testi bittikten sonra anlamıştım zaten. sonuçta şıkların yerlerini bile kitapçığa göre değiştirdikleri için mutlaka yazılımlarda bu tür algoritmalar kullanacaklardır.
(bkz: hemşerilerime bak sen)
(bkz: ananı avradını)

lan benim girdiğim 2009 yılındaki sınavda da varmıydı acaba lan buuu dediğim durumdur.
ösym'den hakkında açıklama yapılmak zorunda olan iddiadır.
(bkz: boşuna mı çözdüm lan binlerce soruyu)
başta inanmadığım ancak inceleyince görülüyor ki 2011 matematik sorularının neredeyse hepsinde cidden tutandır.
eğer bu algoritmanın bu şekilde olduğunu sınavdan önce bilen varsa?
yoktur canım olur mu öyle şey.
1 Nisan şakası niteliğinde bir durumdur. Hayırlı olsun o halde.
kitapçık türünün gözardı edildiği durumdur. her kitapçıkta soru numaraları aynı değil.
şaka maka ciddiyetine inanmaya başladığım olay. matematikte 37 soru bu şekilde çözülüyor.

ayrıca sınavdan önce ösym'nin ısrarla ''adaya özgü kitapçık'' diye tutturmasının altında da bir şey arıyorum an itibariyle.

her kitapçıkta soru numaraları aynı değil fakat minareyi çalan kılıfını hazırlar.

unutulmasın ki ygs 2011'de bir okulda sadece kızlar sınava girmişti. sonuçta bunu ayarlayanlar da bunlar. değil mi amına koyim?
örüntü kuralının soru numaraları ile alakalı olmadığı durumdur.
bir hemşerimin ortaya çıkarttığı iddiadır.

ilk okudum yeak yaa dedim. işin doğrusunu söylemek gerekirse anlamadım da zaten. sonra baktım sağda solda üstüne bayağı yorumlar yapılıyor, bir bakayım dedim ve an itibariyle son 3 saatimi bu konuya ayırdım ve bahsi geçen tüm formülleri uygulayıp iddianın doğru olduğunu anladım.

artık iddianın doğruluğuyla değil de, bu şerefsizliğin sonuçlarını düşünmeye başladım. yani; ösym bir açıklama yapıp olayın üstünü mü örtmeye çalışacak, yoksa 3-5 kişinin sınavı iptal edilerek bir nevi göz mü boyanacak ya da son ihtimal sınav mı iptal edilecek..

ulan 1.7 milyon kişi girmiş sınava. bunların yarısına koyun desen yani sikilmeye alışık desen geriye kalır yine 1 milyona yakın genç. lan bunlar bi ayaklansa var ya ortada ne ösym kalır ne de abs.

şu sınavda doğru ya da yanlış yapılan 1 net insanın ömrü hayatında nerde olacağını, ne kadar para kazanacağını, ne yiyeceğini ne içeceğini belirliyor ulan.

gözleri biraz daha yukarı çevirip 2002 yılından beri götümüzü sikenlere bakmak lazım. bunun başka açıklaması olamaz. bu ülkede sürekli adilikler yaşandı fakat bu kadar çok şerefsizlik de 9 yıla sıkışır mı be el insaf diyorum.. bunda emeği geçenlere söylemek istediklerim şunlar;
. ... ..... .... .... ....

evet çok pis sövdüm.
kişiye özel cevap anahtarı olduğundan hiç bir işe yaramayacak hede...
görsel
iddianın yalan olduğunu söyleyenler ösym'nin neyine güveniyor anlamıyorum. ösym'nin vukuatları bini buldu. ayrıca bu sözlük gene toplumsal olan bu olayla çok ilgilenmemiş ama ekşi sözlük'dekilerin bir çoğu bu şifrelemeyi denemiş ve tutuyor diyorlar.

birde hala ösym'den açıklama bekleyen koyunlar var. geleceğini düşünen bu sene sınava girmiş herkes kendi illerindeki ösym binaları önünde hayvan gibi eylem yapmalıdır bence. en azından 1-2 gün eylem yapmalıdır. sonrasında kopyalarla dolu lys'ye çalışırlar ama basının dikkatini çekmeli. çünkü satılmış basında bu konuda haber yapmıyor.
(bkz: #11298469)ek olarak; ygs 2011 başlığına yüzlerce entry giren sözlükçülerin, nedense bu sefer pek çekingen kaldıkları konudur.

yoksa formüllerin dağıtıldığı adamlar sizler misiniz ulan? domalmayı ne kadar seven bir millet olmuşuz.
bu basit algoritmayı tarif edilmesine rağmen anlamayacak mallarla aynı ortamda bulunduğumu kanıtladığı için ösymye teşekkürü bir borç bilirim.
bu da olur mu ? dedirtir insana bunların yaptıkları, ama oldu, 1 nisan falan değil agalar..

bir şekilde birilerine bu şifreler verildi, birileri işlem dahi yapmadan, sayıları küçükten büyüğe sıralama yeteneğiyle bir yerlere gelebilecekler..

anadolum insanı, oğlunu kızını dershaneye, okula, özel derslere gönderebilmek için dökmedik para bırakmıyor belki de ama adaletine tükürdüğüm ülkesinde olanları görüyor musunuz !?

bana ona buna deli diyebilirsiniz bu lafları sarf ediyorum diye, ama unutmayın bugün bize yarın size, sizin kızınıza, sizin oğlunuza, oyunuza buyunuza, aç gözünü ey yurdumun insanı !

aç gözünü ve kullan aklını ki olanları gör, adaletsiziliği gör..

bu şifreleme muhabbetinden sonra bile hala kopya olma ihtimalini 0 gören insanlara diyecek lafım yok,
sadece ösym'ye teşekkür ederim, neden mi ?

beni böyle aptal insanlarla yüz yüze getirdiği için.. aman diyim..
ibneliktir.

işin kötü yanı yapılan adilikten ötürü sövdüğümüz heriflerin eline bakıyoruz gene.. şimdi bu gerçekse ortada ösym falan kalmaz. çünkü direk kendileri işin içindeler. e o zaman adresimiz devlet olacak ki orada bir durmak lazım.. devlet hımm.. her yerde adamları falan.. bu işin içinde olanlar yine onlar falan..

paradoks amına koyim.
asıl işin vahim tarafı "kişiye özel kitapçık" verilmesidir. yani ösym torpil geçeceği öğrenciye "o" grubun kitapçığını ayarlayarak, "o" öğrencilerin sınavı on dakikada bitirmesini sağlamıştır. şimdi bekleyerek görmemiz gerek bu tarz bir cevap anahtarına kaç kişi sahip. sonra da bu öğrencilerin bağlantıları... yazıklar olsun diyorum!
oha mk dedirtmiştir. önce inanası gelmiyor insanın hassktr lan bu kadar da olmaz diyorsunuz ama araştırınca, deneyince şok oluyorsunuz. böyle bi skandalın açıklaması olamaz.