bugün

Komik bir ayrıntı verelim, medyamızın ve sosyal medyanın özellikle kamuflajıyla dalga geçtiği otomobilimiz. Neye çamur atacaklarını şaşırıp kamuflaja yürümeye başlamışlardır. Sözde bunlar çevreci olacaklar, devlet düzeyinde elektrikli araca yatırım yapan teşvik eden tek ülke biziz sanırım beyler ? Ama cevap çok basit ak parti düşmanlığı
sonradan türk vatandaşlığına alınması düşünülen(!) isveçli mühendislerin güvenilir ellerinde olan projedir:

http://www.sozcu.com.tr/2...hendisler-yapacak-965854/

isveçli mühendislerin yaptığıyla gurur duymamız gerekiyormuş!.. iyi, güzel...
Yersiz eleştirilere maruz kalmıştır özellikle kamuflaj konusunda. bu konu üzerinde fazla durulunca 2 tane kamuflajlı araba görüntüsü paylaşmak istedim

görsel

http://hizliresim.com/YJbLEl

buda bizim ki ; http://hizliresim.com/7Pvn1W

Acaba bu sefer devlete kamuflaj üzerinden mi saldıracak arkadaşlar merak etmekteyim ? Aracın prototip olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum ve geliştirilme sürecinde daha olumlu bilgiler alacağız bu eleştirilerde yerini övgüye bırakacaktır eminim.
Ülkemizin büyük şirketlerinden bir tanesi olsaydım kesinlikle bu otomobile el atardım. Devlet bütün masrafları harcamış sunmuş, üstüne geliştirilme aşaması var 5 yıl daha ve devlet ile ortak girilebilecek bir iş. Bu bütün tarafların yararına olacak bir proje umarım en kısa zamanda geliştirilme aşaması başlar ve 2020 yılında trafikte görürüz. Ak Parti bu konuda büyük bir iş yaptı diyebiliriz.
Çıkar çıkmaz alacağım otomobil, elden kaçırmamak lazım Türkün elinden çıkan her mal kaliteli olur hele bunu devlet yapıyorsa daha da kaliteli olur. cumhuriyet tarihinden bu yana ülkemiz adına yapılan yerli atılımların hepsi günümüzde olduğu gibi kötü eleştirilere maruz kalmış ve sabotaj edilmiştir. Ülkemizde bir kısım insan hatasız yaşadığını zannedip hata kavramını bilmemektedir ve en ufak hatada bile meydanlara inebiliyorlar.
elektrikli olacak olması büyük bir avantaj olacaktır, bunu devlet olarak teşvik ettiğimiz için avrupa ülkeleri de bunu görüp yerli otomobilimizi ihraç etmek isteyeceklerdir. Elektrikli ucuz ve türk kalitesi bunda ki en büyük etmenlerden.
yerli dediğimiz bir çok şey amerikanın malı.
başta ülkemizin insanı olmak üzere çevre ülkelere de yarar sağlayacaktır, otomobilin sunduğu avantajlar yurt dışına ihraç olması için kapı aralayacaktır. Ak Parti yine başarılı bir işe imza attı bu konuda.
Yerli otomobil yapmadan yerli uçağa geçmek diye bir yorum görmüştüm sözlükte, o yorumu yapan arkadaşın hayalleri gerçek oldu. Yerli otomobilimiz gizli kapılar ardında geliştiriliyormuş meğersem ve türkiye'de projeye ortak olacak bir şirket aranıyor. Şahsen türkiye de söz sahibi bir şirket olsaydım hiç düşünmeden katılırdım çünkü tutmama imkanı yok. Türk halkı ucuz kalite ve çevre dostu teknolojiyle buluşacak hayır diyemezlerdi. Ak Parti'ye şimdiden teşekkür.
görsel
en kısa zamanda piyasada. evet.
Eleştirileri boşa çıkartacak ülkemiz adına güzel gelişmelerden bir tanesi olarak görüyorum yerli otomobili. Gelen eleştiriler genelde Ak Parti düşmanlığının getirdiği birikimler olsa gerek bunu çok açık belli ediyorlar.
Bir yerden başlamak lazımdı ve attığımız ilk adım anlamlı olmalıydı öyle de oldu. ilk adımlarda büyük beklentiye girmemek lazım özellikle eleştirenler için söylüyorum. Günü geldiği zaman sizde kullanacaksınız o araçları yararlarını uzun vadede gösterecektir. Ak Parti bütün yapılacak projeleri yaptı diye eleştiriliyor sanırım yoksa kötü niyetli değilsiniz bu konuda.
Gereksiz eleştirilere maruz kalıyor, 2020 de otomobil yollara çıkınca hepimiz göreceğiz. Bence tek eleştirilmesi gereken konu elektrikli arabaların gerçekten sessiz oluşu arkadan biri gelse haberimiz olmayacak onun dışında hiç bir şekilde olumsuz tarafı yok, eleştirileriniz çok ağır olabiliyor gerçekten. Ak Parti düşmanlığının verdiği bir şey olsa gerek.
Şahin Doğan'on 2012 modelini yapmayacaklar saab 9.3 gibi efsane araçların elektriklisini yapacaklar fazla eleştirmeye gerek yok. Araçlar çıktığında ağzımız açık izleyeceğiz şahsen çıkar çıkmaz ilk fırsatta alacağım. Çünkü çok karlı bir yatırım olacaktır. Ve yakın zamanda elektrikli araçlarımızdan oluşan taksi ordusu göreceğiz. Tek harcadığı elektrik hiç bir şekilde masrafı yok daha ne olsun
ülkemize yılda milyar dolarlar tasarruf sağlayacaktır yaygınlaştığı taktirde. Hatta şuan otomobil üreticileri merakla bekliyordur Türkiye elektrikliye ne kadar çabuk alıştı diye. Elektrikliye bu kadar istek olduklarını anladıkları zaman bütün üreticiler elektrikli araçlar için 1. adres türkiyeyi seçecektir. Bundaki 2 büyük etmen yerli otomobilimiz ve ak partidir unutmamak gerek
Günlük hayatta sağlayacağı avantajları düşünmek bile beni mutlu ediyor sürekli zamlanan benzinle mi uğraşacağız. Doldur elektriği gez istediğin yeri sıfır zarar bilemiyorum vergi alıyorlar mı elektrikli araçlardan ama her anlamda tasarruf etmiş olacağız. Bu açıdan gayet güzel bir gelişme ve ak partiyi tebrik etmek gerek eleştirmek yerine, gayet iyi iş çıkartmışlar.
Ak parti döneminde üretilecektir.
ak parti döneminde, putin yerli malı ladasını test etti.
görsel
Bir yalan ve dolan hikayesi. Bi de buna kanan, sözlükte de yiğit bulut misali akp yalaması haline gelen mhp'liler var.

--spoiler--
Hükümetin yerli otomobil isteğine bağlı olarak, TÜBiTAK’ın Sanayi Bakanlığı’nın desteğiyle Kasım 2012’de açtığı ve 2 yıl süren ‘yerli elektrikli araç’ ihalesi için 20 proje yarıştı ve kazanan Anadolu Isuzu oldu. Kazanana vaadedilen 100 milyon TL’lik teşvik Temmuz 2014’te 50 milyon TL’ye inince Isuzu projeden çıkartıldı, tüm ihale sessiz sedasız iptal oldu. Katılımcılar, “TÜBiTAK kendi yapacaksa bu ihaleyi neden düzenlendi?” diye soruyor.

BiLiM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, büyük tartışma yaratan ‘yerli otomobil’ projesiyle ilgili tüm geliştirmenin TÜBiTAK tarafından yapılacağını ve aracın 2020 model olarak piyasaya sunulacağını açıkladı. Yani TÜBiTAK, isveçli Saab’ın otomobil üretim tesisleri ile 9-3 modelinin haklarını alan Çinli NEVS’in gönderdiği 4 prototip üzerinde yapacağı çalışmalarla yerli otomobili üretime hazır hale getirecek. Tabii bu aşamada tüm test araçlarının, prototipler ve üretime hazır nihai aracın ise NEVS tarafından üretileceği açıklandı. TÜBiTAK, mevcut prototiplerin içinde ve dışında hem tasarım hem de teknoloji olarak değişiklikler yapar mı bilemiyoruz. Şu ana kadar sadece TÜBiTAK’ın bu araçların içine kendi geliştirdikleri elektrikli motor ve pili yerleştireceğini biliyoruz. işte bu noktada yine aklımıza ‘TÜBiTAK bunu kendi mühendisleriyle mi yapacak?’ , ‘Yoksa yine prototiplerde olduğu gibi destek alacak mı?’ soruları geliyor. Eğer TÜBiTAK bunu kendisi yapacaksa o zaman neden 2012 Kasım ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle ‘elektrikli ve hibrit elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi’ adı altında 2 yıla yakın süren Türkiye’nin yerli elektrikli aracı için kapsamlı bir ihale (çağrı) programı başlattı.

20 PROJE BAŞVURDU
Bilmeyenler için hatırlatayım, TÜBiTAK, Kasım 2012’de kazanın hükümet tarafından 100 milyon TL’lik teşvikle ödüllendirileceği firmalara söyleyen yerli elektrikli araç projesi için bir çağrı yaptı. Bazı firmalara teşviğin 500 milyon liraya çıkabileceği bile söyleyindi. 2013 yılının ocak ve şubat ayında firmalar çağrıya çıktı. Çağrı için son başvuru tarihi olarak Mayıs 2013 belirledi. TÜBiTAK tarafından Temmuz 2013’te yapılan açıklamada yüzde 100 Ar-Ge desteği verilecek yerli elektrikli araç üretimi çağrısına yapılan 20 proje başvurusunun mali, teknik ve hukuki olarak değerlendirildiği belirtildi. TÜBiTAK’ın devlet destekli elektrikli araç projesi için Hattat-Magna, Nurol, BD Otomotiv, Karsan-Hexagon, Temsa, Derindere, Malkoçlar ve Hisarcılar gibi büyük firmaların dışında üniversiteler ve küçük ölçekli bir çok firma ve birey teklif verdi. Hattat-Magna, BD Otomotiv ve Derindere elektrikli otomobil geliştirme teklifinde bulunurken, Temsa ve Hisarcılar hafif ticari araç, Isuzu elektrikli otobüs, Karsan ise New York için geliştirdiği V1 kodlu taksi projesini teklif etti. Projelerle ilgili TÜBiTAK’ın birkaç grubu biraraya getirebileceğini kaydeden yetkililer, projenin tek bir gruba verilmeyebileceğini de açıkladı.

7 PROJE FiNALE KALDI
Yapılan değerlendirme sonunda 10 projenin elendiği kalan 10 projenin ise ‘Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi’ çağrısının ikinci aşamasına başvurmaya hak kazandığı açıklandı. Bu süreçte proje başvurusu yapan firmalar gerçekten tam anlamıyla uzun süreler alan raporlar hazırladılar. Maliyet ve fizibilite çalışmaları yaptılar, 1 yılı aşkın bir süre bu proje üzerinde kafa patlattılar. Aralık 2013 gerçekleşen ikinci değerlendirmede 3 proje elenerek son değerlendirme aşamasına 7 proje kaldığı açıklandı. Finale Hema Endüstri ve Magna ortaklığı, Karsan, Isuzu, Hisarlar, Malkoçlar ve Derindere kalmıştı. (1 proje bilinmiyor) Projeleri öneren konsorsiyumlar ayrıntılı projelerini ikinci aşama olan Aralık 2013’e kadar TÜBiTAK’a sundu. Projeler 6 ayrı başlıkta ve 31 konu uzmanı tarafından değerlendirildi.

SESSiZCE iPTAL OLDU
2014 yılı mart ayında yapılan değerlendirme sonucunda Anadolu Isuzu 1’inci seçildi ve projesi revizyona gönderildi. Projeyi önerenlerin gerekli revizyonları yapmaları durumunda ise projenin TÜBiTAK tarafından destekleneceği açıklandı. Plana göre aracın en fazla 4 yıl içinde tamamlanacağı ve bu süre sonunda prototip araçların hazır hale getirileceği söylenmişti. Ardından da üretici kuruluşlar tarafından seri üretime geçileceği ve üretilecek araçların kritik ve yeni teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip olacağı da açıklandı. Hatta TÜBiTAK sahip olduğu fikri hakları, aracın Türkiye’de üretilmesi ve 5 yıl süreyle üretim ve satış garantisi verilmesi durumunda üretici kuruluşa devredeceğini açıkladı. Ancak çağrı sonunda TÜBiTAK sürpriz bir şekilde vereceği 100 milyon TL teşvikte yarı yarıya revizyona gidince, kazananı belli olan proje Temmuz 2014’te biranda sona erdi.

Cevap bekleyen TÜBiTAK soruları

* Çalışmaları, hazırlıkları 2 yıla yakın süren devlet destekli ‘elektrikli araç’ projesinden neden sessiz sedasız vazgeçildi?
* Kazanana 100 milyon TL teşvik verileceği açıklanan projenin bütçesi neden 1’inci belli olduktan sonra yarı yarıya düşürüldü?
* Türkiye’nin en önemli otomotiv şirketleri ve üniversitelerden projeleriyle ilgili kapsamlı, ayrıntılı raporlar hazırlanması istendi. Sanki proje hemen hayata geçirilecekmiş gibi finansmanı ve yatırım bedelleri dâhil hazırlanan bu raporlara rağmen neden bir sonuç çıkmadı. TÜBiTAK bu raporlardan ne ölçüde yararlandı?
* Bu çağrının sessizce iptal edilmesinin ardından TÜBiTAK’ın yerli otomobil projesi üzerinde çalıştığı açıklandı. Eğer TÜBiTAK’ın bunu yapacak bilgi ve birikimi varsa neden bir çağrı yapma gereği duyuldu?
* Çağrıdaki projeler için ayrıntılı rapor isteyen TÜBiTAK, şu an gündemdeki yerli otomobil projesi için bunlardan ne ölçüde yararlandı?
* Bütçe revizyonunun ardından Isuzu’nun projeden çıkartılması sonrası neden finale kalan projelere gidilmedi?

‘Babayiğit bulundu’ başlıkları atıldı

O dönem TÜBiTAK’ın ihalesini kazananı gazetelerde, ‘Aranan ‘babayiğit’, elektrikli araçta bulundu’ başlığıyla yer aldı. Aranan babayiğitin ise otomotiv ve basketbol tutkusuyla tanınan Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan olduğu yazıldı. Çünkü TÜBiTAK’ın çağrısını Anadolu Isuzu ve işbirliği yaptığı konsorsiyum kazanmıştı. Konsorsiyumun içinde TÜBiTAK MAM, Yıldız Üniversitesi ve Altınay şirketi bulunuyordu. Otobüs, pick-up ve kamyonet üreten Anadolu Isuzu’nun Şekerpınar fabrikasında tasarladığı elektrikli otobüs projesi birinci seçilmişti. Ancak TÜBiTAK önce Anadolu Isuzu’dan elektrikli araçla ilgili değişiklikler istedi. Proje üzerinde yapılan revizyonlardan sonra TÜBiTAK bu kez de Haziran 2014 gibi bütçede revizyona gitti. Yani 100 milyon liralık teşviği yarı yarıya kesmişti. TÜBiTAK, Isuzu’yu bu revizeyi kabul etmediği için Temmuz 2014’te projeden çıkarttı.

iptal olduğunu sessizce açıkladı

O dönem Anadolu Isuzu KAP’a şu açıklamayı yaptı: “TÜBiTAK tarafından şirketimize gönderilen elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi proje çağrısına sunulan 2. aşama proje önerisi kapsamında projeye devam edilmesi ve bu kapsamda revize proje bütçesi hazırlanması talep edilmiş, bu husus özel durum açıklamamız ile kamuya duyurulmuştu. Revize proje hazırlanması konusundaki görüşmelerimiz mutabatak ile sonuçlanmamış, yapılan bu temaslar sonrasında ilgili kuruluş tarafından şirketimize gönderilen 9 Temmuz 2014 tarihli yazı ile şirketimizin proje kapsamı dışında kaldığı bildirilmiştir.”

Her yıl 40 aracı bakanlık alacaktı

ELEKTRiKLi araç projesinde müşteri kurum olarak yer alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üretilecek araca bağlı olarak 5 yıl boyunca toplam 200 araç alımı yapacağını açıklamıştı. Yerli elektrikli araçların kamu alımlarında yer alması için teşviklerin etkinleştirileceği de belirtilmişti.
--spoiler--
Almayanların başına dert olmuş otomobil, bu kadar eleştiri alması saçmalık. Senin işine yaramayacaksa alma kardeşim. işine yarayacak esnaf alacak taksici alacak. Masraflarını düşürecek kar edecek. benzinli otomobil firması gibi kusur arama şurada.
Gezi olaylarında çevrecilik yapıp dünyanın en çevreci aracına eleştiri yapmak kötü eleştiri yapmak sanırım bu bağlantılar arasındaki kopukluğu, ne dediğini bilmezliği hiç birimiz açıklayamayız. Kardeşim düşünsene 20 yıl sonra dört bir yanımız elektrikli ile kaplanıyor. Dünya da hiç olmadığı kadar karbon salınımı azalır. ama sen ak parti yapıyor diye eleştiriyorsun
en çok merak ettiğim ise, pek saygıdeğer devlet büyükleri acaba bu araçları mı kullanacaklar, yoksa her zamanki gibi 0 model 200 bin euroluk araçlara mı bilecekler?
cadillac değil saabtır. çıktığında da eleştirilerin boşa söylendiği fark edilecektir umarım. Ülkenin bir gelişimi bu buna laf etmek saçma geliyor bana beyler bayanlar ? yakışmıyor sizlere böyle eleştiriler.
Ülkeyi başta karbondioksit gazından kurtaracak. Öyle yada böyle dünyada 1 tane bile içten yanmalı motorla çalışan araba kalmayacak yakın zamanda. Buna bir yerden başlamak lazımdı yerli otomobil konusundan başlamak gayet olumlu. Ak Parti iyi bir iş başarmış tek başına geliştirme araştırma sürecini yürütmüş tek kalan bir şirketle anlaşmak. Şirketlerimiz aptal olmasın yerli otomobilden hisse almaya başlasınlar şimdiden
sözde çevreciler bile otomobili eleştiriyor. Biride demiyor helal olsun. Tamam solcusunuz da kardeşim solculuk böyle değil ki ? konumuza dönecek olursak yıllık bin lira bile olmayacak yakıt tüketiminiz. 500 lira bile zor. 500 lira yakıt tüketimini aylık yapıyoruz gidilen tasarrufun boyutları inanılmaz bana göre. Ak Parti bunu devlet bazında destekleyerek bir ilki başardı