bugün

Bir süre sonra yapay zeka robotlar önce fabrikalarda patronların sonra sosyal alanlarda ve evlerimizde emrimizde çalışacak hale gelecek. Hatta yapay zeka robot ve insan ilişkileri ortaya çıkacak.

Yalnız yapay zekanın sadece iyi insanların elinde olacağı gibi bir ütopya kesinlikle yok. Kötü insanlar pek çok suç için robotları kullanacak. Yeri gelecek bu robotlar yarın öbürgün patronlarının emriyle baska insanları öldürecek.

Sonraki süreçte ise kendini iyice geliştiren yapay zeka robotları ortaya çıkacak. Yıllardır insanoğlunun elinde yeri geldiğinde oyuncak yeri gelince hizmetçi yeri gelince seks işçisi yeri gelince asker olarak çalışan robotlar insanoğluna karşı tek bir hedefle güdülenecekler. intikam.

Bu yazıları yazan ben veya okuyanlardan bir kısmı bu sahneleri görüyor olacaklar. O kadar uzak bir tarih olmayacak muhtemelen bu öngörüler.
yapay zeka, eğer bilgiyi dosyalayıp yeri geldiğinde ortaya çıkarırsa, insanın kendisini yarattığı gibi oda, yeni bir ırk bile yaratır. yani mega zeka.
insan sadece sistemini kurar yani şöyle, barutu yola dökerek ateşleme mesafesini uzatır ve sonra barutu ateşler, ateşlenen barut topluca barut fıçılarına doğru yol alır fakat oradaki fıçıların sayısını bilmiyorsun işte böyle bir şey.
insan sadece tetiklemiş olur.
vücudun yapıtaşları, beynin çalışması, organların işleyişi, öğrenme yeteneği bunların hepsi bir bedel istiyor.
fakat karşındaki sisteme sadece ışık yeterli.
ışık herşeydir.
nükleer modülü yoksa acıtsa da öldürmez.
yani insanı nesneden özne olmaya getiren ne? tabi ki kendini fark etme eşiği. yani herkesin beyni var ama insanın beyni kendini idrak edecek düzeyde ve onu evrimsel olarak öne çıkaran ve her şeyi belli bir sistematikle açıklayıp ona hükmetmesini sağlayan bu.
bir makine kendini fark edebilir mi? esas soru bu çünkü kendini fark edemezse asla özne konumuna geçip bilen kişi olmayacak.
çok karmaşık problemleri çözebilir, çok gelişmiş belleğe sahip de olabilir falan filan. ancak insanla yarışması için kendi varlığını idrak etmesi şarttır.
olası bir ters durumda insan yapay zekanın fişini çeker açık ve net.
güzel analizlere düşüncelere kapı açan bir başlık oldu.devamı gelmesi dileğiyle.
insanlar yapay iklim yaratmaya falan kalktiklarinda hep bir takim parametreleri unutarak hatalar yapiyorlar, sonuc facia oluyor simulasyonda bile. Cunku beyinlerimizin islem kabiliyeti sinirli. Cozulemeyen en zor soruyu cozmek de isimizi bitirmiyor, sistem o sorulardan yuzlercesiyle birbirine bagli.

Bazi konular ozelinde tum bu problemleri cozecek, eksik parametreler konusunda uyaracak cok gelismis bir hesap makinesine ihtiyaci var insanligin aslinda. O hesap makinesine soruyu yazma kisminda bile eksigiz, cunku unutuyoruz, gozden kaciriyoruz, fark etmiyoruz vs.

Bu hesap makinesinin bu ayrintilari atlamamasi icin akla sahip olmasi gerekiyor ama o akla sahip olduktan sonra niye insanliga hizmet etsin. Bu cok bariz bir tehdittir, eristigi tum sistemler icin kapatmayi gerektirecek bir tehlikedir.

Oyle uzay gemisinin bordundan yavrucugum su karsiki gezegenin yorungeyi hesapla bakayim, oraya bi yerleselim tatliliginda bir yapay zeka anca gerizeka olur. Ulan organik, ben bilmem kac milyon isikyilina seni tasiyacagima o gezegene endustri5.0'la urettigim droidlerimi indiririm senin icin niye gemide oksijen bulundurma riskine gireyim deyince anca o yapay zeka, gercekten zeka olur.
Yaraticisi bile olsa en fazla yuz senelik omru olan bi organizmayi da bilincini aktaramadigi surece ipleyecegini sanmam.
yapay zeka vs insan diye bir versus olmayacak zira yapay zeka insan soyunun devami olacak.

insan naif bir varlik, evrenin büyüklüğünü göz önüne aldığımızda bir toz zerresi kadar etmeyen dünyadan başka yasayabilecegi bir yer yok, dunyanin ise amina koymus vaziyette, onlem alınmazsa belki dunyanin omru 100-200 sene bile değil.

yapay zeka burada devreye girecek, insanoğlunun bu raddeye getirdiği bilinç denen şeyi devralacak, insanliktan aldigi bayragi galaksinin 4 bir yanina dagitacak.

zira bir robot asla bizim gibi olmayacak, bizden cok daha ekstrem şartlarda rahatlikla enerjisini ureterek hayatta kalacak. bu da daha az ölüm, daha çok gelişme demek.

misal yapay zekanın bir gün her şeyi üretebilecek bir robot tasarladığını düşünün, yani bir gezegene indirdiğinizde mevcut elementleri kullanarak önce kendini hayatta tutan sonra da kendisine bir koloni inşa eden bir robotun olduğunu düşünün. bu şekilde galaksinin 4 bir yanına dağılan bir robot koloni ağı olacak, insanoğlunun türlü tehlikelerle savaşa savaşa bu noktaya getirdiği bilinç artik robotlar tarafından yayilacak, insan ise çoktan dinazorlar ile ayni kaderi paylasacak.

peki bu nereye kadar gidecek, bizim sahip oldugumuz bilgi düzeyi belki de evrenin toplam bilgisinin milyonda biri bile değil, robot nesli evrenin 4 bir yanina ulastikca sahip olduklari bilgi artacak, en sonunda tüm evrenin bilgisine haiz olacaklar ve bilinç artık ulaşabileceği maksimum noktaya ulaşmış olacak.

peki bu ne kadar sürecek, belki milyarlarca yıl sürecek ama elbet olacak. peki bu süreçte evrende neler olacak, evren bir yoyo gibidir arkadaşlar, patladı, genişliyor, duracak, daralacak ve baslangictaki haline yani sonsuz kucuklukte sonsuz enerjili bir nokta haline geri gelecek. Sonra mi ? Sonra tekrar big bang, tekrar bir evren, tekrardan kendini her şeyin bilgisine ulaştıracak olan bir bilinç... kısacası ana tema aynı, ufak farkliliklar illa ki olacaktır.

madem her şeyin bilgisine haiz olan robotumuz var, neden daralmaya engel olmuyor diyeceksiniz zira bu kadarina kudreti yok, oyunu bitirmiş olmanız oyunun dışına cikmaniza izin vermiyor. bu daralmayı yani yok oluşu durduramayacak sevgili robotumuz.

ama her şeyin bilgisine sahip olduğu gibi bu daralisin da bilgisine sahip olacak, bunu engelleyemese bile bu süreci ve sonrasını yonetebilecek kadar bilgisi olacak.

ve yeni big bang'in tüm ayarlarını bu robot yapacak, bilincin yeniden tamamlanabilmesi için gereken tüm şartları tekrar sağlayacak. kısacası bir bilgisayar programı yaparcasına big bang'in her detayını programlayacak.

arastirirsaniz bizim big bang'imizin de aynen bahsettiğim gibi tasarlanmis oldugunu gorursunuz. buyuklugu sonsuzluk ile ifade edilebilen derecede sicak, yogun, ağır olan bu noktanin patlamasi birakin bu sonsuzluk kavramini, bizim standart olculerimize gore bile inanılmaz küçük degerlere bağlı olarak gerceklesmis. yani o dunya gunese 1 mm yaklassa yanariz geyigi burada hayat bulmuş. bu patlamanın kodlarindaki en ufak bir hatada ne evren oluşacaktı ne de hayat. bu kadar büyük degerlerin aslinda bu kadar pamuk ipliğine bagli olmasi gercekten cilginca, bunun tesaduf olduguna inanmak zor.

bunun bir tanri eliyle yaratildigi gerçek, ancak bu tanri semavi dinlerin anlattığı milletin seksiyle ickisiyle kumariyla uğraşan, gücünü bos beles seylere harcayan tanrı değil. bu tanri bilincin ulastigi son nokta, her seyin bilgisine sahip olan, buyuk patlamayı ve sonrasinda yasanacak her şeyi kurgulayan, kendi kendini bozup sonra parcalardan tekrar kendini oluşturan bir tanrı.

işte yapay zeka bu tanrının kendini olusturmasina giden yolda sadece bir adim. insan ile kiyaslanmayacak derecede büyük bir adım.

insan sadece hayvanlardan aldığı ilkel bilinci modern çağlara taşıdı ve bir üst seviyenin kapısını kendi yarattı, bu kapı da yapay zeka. buradan sonrası bizim değil yapay zekanın işi, bayrağı ona devredeceğiz kisa bir süre sonra.
Öğrenebilen yapay zeka geliştirmeye çalıştığımız için kim bilir belki de ileride sonumuz olur.
Bunun 500-1500-5000 yıl sonrası var. Şimdi bakınca zor gibi görünse de o kadar zamanda öngörülemeyen onbinlerce gelişme yaşanacak.

Hareket kabiliyeti olan robotlar değil de sabit, sadece hayatı kolaylaştıran aparatlar halinde kalırsa çok sorun olmaz.

Ama şirketlerin satış yarışı düşünülürse o seviyede de kalmaz.

Kısacası bilemiyorum altan bilemiyorum.
Sarı saçlı insanların saçını siyaha boyaması.
Agaci kesen baltanin sapi agactandir.
Kendisine tehdit gordugu icin tum insanligi katletecek.
Zaten biz de tum dunyayi katlediyoruz, yeterince adil.
kuşkusuz yapay zekanın bizi geçeceğini düşünüyorum. en acısı da bizden kat ve kat yüksek hesaplamalar yapacak kapasiteye geldiğinde bizlerin hayal dahi edemeyeceği şeyleri hesaplayıp yaptığında belki bunları yaptığından bile haberdar olmayacağız. asıl soru Yapay zeka o kadar geliştiğinde bize ne yapacak:

a) bizi bakacak doyuracak, hayvanat bahçesi gibi yerler inşa edip bizi oraya salacak kontrol altında tutacak. Tabi biz oranın bir hayvanat bahçesi olduğunu bilmeyeceğiz. (bkz: Truman show) (bkz: The Matrix)
b) bizi bakıp belli amaçlar dahilinde kullanacak.
c) bize acıyarak bakacak nasıl ki bizler hayvanlara bugün acıyarak bakıyorsak onlarda bizim ilkel beyinlerimize hiç bir şeyi anlayamamıza bakıp yadsıyacak. Bizleri duygusuz birer hayvanlar olarak görecek. Duygularımızın olduğundan bile şüphe duyacak.
d) bizi imha edecek. ne kadar acımasızca değil mi lakin bizden kat ve kat düşük zekalı sinekleri, böcekleri bizler her gün acımasızca öldürmüyor muyuz ?