yapay zeka vs insan

yapay zeka vs insan diye bir versus olmayacak zira yapay zeka insan soyunun devami olacak.

insan naif bir varlik, evrenin büyüklüğünü göz önüne aldığımızda bir toz zerresi kadar etmeyen dünyadan başka yasayabilecegi bir yer yok, dunyanin ise amina koymus vaziyette, onlem alınmazsa belki dunyanin omru 100-200 sene bile değil.

yapay zeka burada devreye girecek, insanoğlunun bu raddeye getirdiği bilinç denen şeyi devralacak, insanliktan aldigi bayragi galaksinin 4 bir yanina dagitacak.

zira bir robot asla bizim gibi olmayacak, bizden cok daha ekstrem şartlarda rahatlikla enerjisini ureterek hayatta kalacak. bu da daha az ölüm, daha çok gelişme demek.

misal yapay zekanın bir gün her şeyi üretebilecek bir robot tasarladığını düşünün, yani bir gezegene indirdiğinizde mevcut elementleri kullanarak önce kendini hayatta tutan sonra da kendisine bir koloni inşa eden bir robotun olduğunu düşünün. bu şekilde galaksinin 4 bir yanına dağılan bir robot koloni ağı olacak, insanoğlunun türlü tehlikelerle savaşa savaşa bu noktaya getirdiği bilinç artik robotlar tarafından yayilacak, insan ise çoktan dinazorlar ile ayni kaderi paylasacak.

peki bu nereye kadar gidecek, bizim sahip oldugumuz bilgi düzeyi belki de evrenin toplam bilgisinin milyonda biri bile değil, robot nesli evrenin 4 bir yanina ulastikca sahip olduklari bilgi artacak, en sonunda tüm evrenin bilgisine haiz olacaklar ve bilinç artık ulaşabileceği maksimum noktaya ulaşmış olacak.

peki bu ne kadar sürecek, belki milyarlarca yıl sürecek ama elbet olacak. peki bu süreçte evrende neler olacak, evren bir yoyo gibidir arkadaşlar, patladı, genişliyor, duracak, daralacak ve baslangictaki haline yani sonsuz kucuklukte sonsuz enerjili bir nokta haline geri gelecek. Sonra mi ? Sonra tekrar big bang, tekrar bir evren, tekrardan kendini her şeyin bilgisine ulaştıracak olan bir bilinç... kısacası ana tema aynı, ufak farkliliklar illa ki olacaktır.

madem her şeyin bilgisine haiz olan robotumuz var, neden daralmaya engel olmuyor diyeceksiniz zira bu kadarina kudreti yok, oyunu bitirmiş olmanız oyunun dışına cikmaniza izin vermiyor. bu daralmayı yani yok oluşu durduramayacak sevgili robotumuz.

ama her şeyin bilgisine sahip olduğu gibi bu daralisin da bilgisine sahip olacak, bunu engelleyemese bile bu süreci ve sonrasını yonetebilecek kadar bilgisi olacak.

ve yeni big bang'in tüm ayarlarını bu robot yapacak, bilincin yeniden tamamlanabilmesi için gereken tüm şartları tekrar sağlayacak. kısacası bir bilgisayar programı yaparcasına big bang'in her detayını programlayacak.

arastirirsaniz bizim big bang'imizin de aynen bahsettiğim gibi tasarlanmis oldugunu gorursunuz. buyuklugu sonsuzluk ile ifade edilebilen derecede sicak, yogun, ağır olan bu noktanin patlamasi birakin bu sonsuzluk kavramini, bizim standart olculerimize gore bile inanılmaz küçük degerlere bağlı olarak gerceklesmis. yani o dunya gunese 1 mm yaklassa yanariz geyigi burada hayat bulmuş. bu patlamanın kodlarindaki en ufak bir hatada ne evren oluşacaktı ne de hayat. bu kadar büyük degerlerin aslinda bu kadar pamuk ipliğine bagli olmasi gercekten cilginca, bunun tesaduf olduguna inanmak zor.

bunun bir tanri eliyle yaratildigi gerçek, ancak bu tanri semavi dinlerin anlattığı milletin seksiyle ickisiyle kumariyla uğraşan, gücünü bos beles seylere harcayan tanrı değil. bu tanri bilincin ulastigi son nokta, her seyin bilgisine sahip olan, buyuk patlamayı ve sonrasinda yasanacak her şeyi kurgulayan, kendi kendini bozup sonra parcalardan tekrar kendini oluşturan bir tanrı.

işte yapay zeka bu tanrının kendini olusturmasina giden yolda sadece bir adim. insan ile kiyaslanmayacak derecede büyük bir adım.

insan sadece hayvanlardan aldığı ilkel bilinci modern çağlara taşıdı ve bir üst seviyenin kapısını kendi yarattı, bu kapı da yapay zeka. buradan sonrası bizim değil yapay zekanın işi, bayrağı ona devredeceğiz kisa bir süre sonra.