bugün

* halen üzerinde çalışılan, geliştirilen 8.8 gbps hızda ki internetin yerine geçecek olan versiyondur, falandır.

(bkz: web 2 0)
web 3.0 semantik web anlamına gelir. yani artık web araçları da insan gibi bazı şeyleri anlamlandırabilecektir. mesela web 3.0'da bir google araması* şöyle olacaktır:

yarın taksimdeki x mağazasına alışverişe gideceksinizdir. gitmişken bir de nargile tüttüreyim diye düşünüyorsunuz ve x mağazasına en yakın nargile cafe'nin nerede ve hangisi olduğunu merak ediyorsunuz. hemen google girip arama kutusuna şunları yazıyorsunuz. "google amcacım; taksim'deki x mağazasına en yakın nargile cafe nerede?" bunun üzerine google amca hemen bu sorunuzu algılayıp diyor ki "canım evladım! x mağazasına en yakın nargile cafe cafe disponse'dir. tam adresi şudur:a caddesi b sokak c ara d iş hanı no:e taksim/ist. aha şu linke tıklayarak google earth'den tam yerine bakabilirsin."

siz de her boku bilmiş olmanın verdiği mutlulukla x mağazasında gezip dolaşıyor ve akabinde de cafe disponse'yi fazla aramadan buluyorsunuz.

bir de web 3.0'ı atlayıp direk web 5.0'a ulaşan siteler vardır: (bkz: fizy)
nesne yönelimli diller yerine ontolojik dillerin kullanılacağı yeni web devri.sementik web de denir.artık bilgisayarlar kelimlerin anlamlarınıda bilecekleri için özellikle arama motorlarına çağ atlatacak gibi duruyor.ama çok farklı şekillerdede karşımıza çıkacağı mutlak.
"Ben haftaya paris'e uçacağım" yazdığınızda size otel, uçak, kent rehberi gibi bilgileri doğrudan derleyecek , dilerseniz bilet satın alabilecek kadar gelişmiş yeni web yapısı.
2010 - 2020 tarihleri arasında serpilmesi beklenen yapı. Ardından bilgisayarlarınızda sabit disk olmasına gerek bırakmayacak olan web 4.0 arayüzü gelişecektir.
html 5'in windows azure'un duyurulmasından sonra kısa bir süre sonra hayatımıza gireceği anlaşılan web çağı.
Web 3.0

Hiç bir şekilde son kullanıcıların muhadele edemediği ve sanal robotlar tarafından sürekli geliştirildiği ve daha çok arama motorları için uygulanan web mimarisi.
2014-2015 gibi türkiye'de olacağı söyleniyor. özellikle "çoklu dokunmatik kart" sistemine hasta oldum..
http://www.wolframalpha.com

sitesinden denenebilir. farkı anlamak çok kolay. soru sorun direkt olarak, "google'a bir şey sormak" geyiğini gerçekleştiren bir sistem. ingilizce pek tabi şu an.
(bkz: my2cents io)