bugün

Türkiye ile 10 haziran 1930'da ahali mübadelesi anlaşmazlığını çözümleyen yeni bir antlaşma imzalayan dönemin yunanistan başbakanıdır.
girit doğumlu yunan politikacısı. babası hanya'da şişeci dükkanı olan fakir bir adamdı. inanılmaz bir olaydır, ancak, venizelos'u hanya mevlevihanesi okutmuştur. okuyup avukat olduktan sonra, vefa borcunu tekkenin avukatlığını yaparak ve ayrıca başbakan iken, girit'e getirilen ve eziyet gören türk esirleri tekkenin ricası üzerine serbest bıraktırarak göstermiştir.

(bkz: hanya girit mevlevihanesi)

http://www.isam.org.tr/do...si%5Csayi01%5C115_173.pdf
1934 yılında mustafa kemal i nobel barış ödülüne aday gösteren yunan başbakanıdır.
batı anadolu'yu işgal etmesinin ödülünü 30 ekim 1930'da yaptığı türkiye ziyaretinde krallar gibi karşılanarak almıştır.
Son yuzyilda Yunanistan'in yetistirdigu en iyi siyaset adamlarindan biridir.

I. Dunya Savasi oncesinde Yunanistan'da basbakan oldu. Yunanistan'in Birinci Dunya Savasi'na girmesini sagladi. Mutareke sonrasi Bati Anadolu'nun ve Dogu Trakya'nin Yunanistan'a verilmesi icin Paris Baris Konferansi'nda karar alinmasini sagladi. Anadolu'nun isgal projesini hazirladi. Ardindan kralcilarin hukumet darbesiyle yurtdisina cikmak zorunda kaldi. Kral Konstantin hukumete tamamen sahip oldu. Yunan ordusunun Anadolu bozgunundan aora Konstantin'in Yunanistan'i terketmesi uzeerine ulkesine dondu. Lozan Antlasmasi'nda basbakan olarak imza koydu. Cumhuriyet doneminde eski dusmanliklarin unutulmasi amaciyla Ataturk ile yakin iliskide bulundu. 1930 yilinda Turk-Yunan dostluk ve iyi komsuluk iliskisi Antlasmasu imzalanmasina onayak oldu.
ismet inönüyle ilişkisi merak edilir karısıyla pek bir samimi duruyor.