bugün

Tüketicinin zenginliğini ve sosyal konumunu göstermek isteğiyle fiyatı artan maldan daha fazla istemde bulunması veya fiyatı düşen maldan daha az istemde bulunmasıdır.Fiyatın düşmesi durumunda Veblen etkisi züppe etkisine dönüşür. (bkz: snob etkisi)
iktisatci thorstein veblen'in theory of leissure class (aylak sinifin teorisi) adli kitabinda tanimlanmis bir etkidir. soyle ki, sasali tuketim (conspicious consumption) aylak siniflarin bir tuketim tarzidir. bu tuketim tarzinda talep malin fiyatiyla dogru orantilidir. malin fiyati arttikca talep de ayni olcude artar. bu sekilde gosteris maksatli tuketim, aylak siniflari toplumda itibarli bir konuma getirir. yani veblen'in dedigi uzere 200 ytl verip bir t-shirt satin almak sadece bir t-shirt satin almak degil, tamamen itibar satin almaktan ibarettir. bu bilinmedik bir durum mudur peki? turkiye'ye baktigimizda veblen'e denecek tek soz sudur: (bkz: garp cephesinde yeni birsey yok).
(bkz: gösterişe yönelik talep)

snop diye tabir edilen; züppe, kompleks insanların, talep kanununa karşı geldiği mallara verilen isimdir ayrıca veblen malları.

(bkz: giffen paradoksu)
apple ın ustalıkla kullandığı olaydır. iphone 5 türkiye'de 3200 liradan satılacak.
http://www.hepsiburada.co...mp;SKU=TELCEPIPH516GBBE-N

ve ister inanın ister inanmayın iphone 4s ten daha fazla satacak. sebebi basit. bir insanın iphone 4s kullanırkenki imajı bir telefona 2000 lira verebilmiş bir refahtaki insanken bu sefer bir telefona 3200 lira verebilen bir insan olarak toplumdaki yerini alacak. apple yeni telefonunu galaxy s3 ün piyasaya çıkış fiyatından daha düşük tutsa insanlarda demekki s3 daha iyiymiş fikri oluşacaktı.

elalem ne der? olgusu sadece ahlaki değerlerde değil serbest piyasada da iş yapıyor.
güncel Önemli Başlıklar