bugün

tut elinle vur kafana acıttıysa vardır.
öncelikle varlık nedir sorusunun yanıtının verilmesini gerektiren soru. varlık wikipedi'ye göre "var olan ve var olduğu söylenen şey" olarak geçiyor. başka kaynaklarda ise hayat veya yaşam olarak ele alınıyor. peki yaşam nedir? yaşamın da bilim camiasında tonlarca tanımı mevcut. dna'sı olmayan bir bakteri de bildiğimiz insan da aynı canlılık tanımına girebiliyor.

sözün özü, varlık diye tanımlanan şey ya da şeyleri maddenin formları gibi basit bir şekilde açıklayabilen olursa beri gelsin demek isterim.
felsefeden falan anlamam lakin şuan ki sol çerçevede böyle başlıklar görmek umut verici.
En küçük parçalarına ayırıp bakmak gerekir.

Bir elmayı oluşturan nedir ? Ya da matematiği ? Duyguları ?

Fizikten pek anlamam ama işin bit yeniği burda bence.
şu kısa videoda cevabı çok güzel bir şekilde verilmiş soru.

http://www.youtube.com/watch?v=QT2_PcjvOt0
varlık bir düşüncedir. tıpkı bir balık resmi gibi. o, artık bir balık değildir, resimdir. onu balık olarak anlamlandıran, kişinin kendisidir.
örneğin siz bir masa hayal ettiğinizde o aslında bir masa değil, masanın hayalidir. bir masaya baktığınızda gördüğünüz şey masa değil, ondan yansıyan ışıktır. kısacası varlık aslında hiç var olmamış da olabilir. paradoksal şeyler bunlar.
yıllardır insanlar tanrı var mı? gibi sorularla kafa karıştırırlar. tanrı vardır. tanrı bir düşüncedir ve dolayısıyla bir varlıktır. (dini anlamlar taşımamaktadır.)

konu çok uzadı ama demek istediğimi anladınız. var olan her şey düşünceden ibarettir, siz onu algıladığınız sürece vardırlar.

bir de bilinçli bir gözlemci bakmadığı sürece nesnelerin var olmadığı teorisi var, hatta deneyini falan yapıyorlarmış. link bulursam atarım.
vardır. eksiksiz doldurun.
bir masaya baktığınızda gordugunuz şey masadir, ondan yansıyan ışık değildir. gerçekten vardır. ayak serçe parmağınız masanın ayağına çarptığında hissettiğiniz acı bunun ispatıdır.

acı? lan yoksa?
Gorgias'a göre varlık gerçekten yoktur. Çünkü varlığı duyular ile algılarsınız duyular ise aldatıcıdır.
Varlığı varlık yapan algılarımızdır. Algılarımızdan kopuk varlık evrenimizde tanımlı olamayacağı için varlık olmaz.
Ttnet basvurusu icin gittigim insana benzemeyen bir varlik bana bi ton form vermisti. yani cevap evet. yine gunu kurtardim.
Varlık eşyanın tabiatı gereği evrende yer kaplayan, bir hacmi olan şeylere denir.

Bilimin, teknolojik ekipmanların gelişmemesi nedeniyle bulamadıkları da buna dahildir.

Yani higgs bozonunun 10 yıl önce bilinmemesi onun varlığına halep getirmez.

Tabii bu durumda evrende yer kaplamayan, hacmi olmayan şeyler metafiziktir ve aslında kurmacadırlar. Örneğin 1 bizim uydurduğumuz bir kavramdır ve doğada bulunmaz. Hâliyle metafiziktir ve aslında yoktur.
Cevap vişne suyu.