bugün

az once duyduğum dikkat edilmesi faydalı olacak hususlardır. uçaklarda yaşanabilecek allah korusun felaket, kaza ya da yangın gibi durumlarda uçaga binmeden once dikkat edilecek konular :

1 ) kıyafetleriniz rahat ve bol olmalı ki hareket kolaylığı sağlasın.
2 ) ayakkabılar kesinlikle topuklu olmamalı, spor ya da rahat ayakkabı olmalı
3 ) takı kullanılmamalı. uçakta çıkabilecek bir yangında metaller ısınıp deriyi yakabilir
4 ) kesinlikle naylon çorap ve sentetik kiyafet giyilmemeli. çıkabilecek yangında deriye yapışabilir.
5 ) oturdugunuz koltuktan acil çıkış kapısının kaç adım olabileceğini hesaplayın ki dumanlı bir ortamda ne kadar yurumeniz gerektigini bilin.
-bindiğiniz uçağın düşünce parçanızın bile kalmayacağını aklınıza getirmeyin.
-uçağa binmeden lavaboya filan gidin. uçakta küçük çocuklar gibi ayaklanmayın.
-geyik yapacak yancınız yoksa yanınıza okuyacak birşeyler alın.
-aç karnına uçağa binmeyin, verdikleri minnacık şeylerle doymazsınız.
eğer pilot inilecek havaalanına geldiği halde inmeyip etrafta dakikalarca tur atıyor ve daireler çiziyorsa iki ihtimal vardır;
1. pist doludur, kuleden iniş için müsait zamanın bildirilmesini ve izin bekliyordur.
2. çok riskli bir iniş olacaktır. uçak yere çakıldığında uçaktaki rezerv yakıt napalm bombası gibi alev almasın diye pilot, yakıt tanklarını tamamen boşalttıktan sonra inmeye karar vermiştir.
bunlardan birisi güvenlikten geçerken giy-çıkar, tak-çıkar esnasında bir şeyler unutmamaktır.
paranoyakça davranmayın. uçak korkusu yaşıyorsanız ilk seferinizde yanınızda bir tanıdık olması sizin açınızdan iyidir.

bir de unutmadan bir uçağın düşme olasılığı 1/11000000* o yüzden fazla panik yapmayın. *
tekerlek üstü olmasın.
"C4'leri bulamadılar ehehehe" tarzı tiksinç esprilerden kaçının. kaçınmazsanız mı?? aman diyim!! sonra kendinizi kanıtlayana kadar ertesi gün olur, uçak kaçar, rezillik çıkar... inanın tecrübeyle sabit.
havaalanına giderken kemer falan takmayın, içeri girerken, sigara içmek için dışarı çıkıp geri girerken, güvenlik kontrolünden geçerken, çocuğunu kemerle döven baba gibi dışarıdan görünürsünüz, sürekli kemer elinizde...
pencere kenarında oturmayı seviyor ve dışarıyı izlemek istiyorsanız kanat tarafından bilet almayın, arka kısımlar bu bakımdan çok daha rahat oluyor. ama eğer uzun boyluysanız ve sikerim dağı tepeyi, benim bacaklarım sığsın diyorsanız acil çıkış kapısı yanları sizin için en iyi yerlerdir.
ayrıca eğer bagajınız çok büyük değilse el bagajıyla gidiniz, zira bagajınızı dakikalarca beklemek sıkıntı veriyor.
1. uçağa sıvı, sprey v.b. almak yasak.
2. ayakkabılarınız tokalıysa sizden ayakkabılarınızı çıkarıp çıplak ayakla makinadan geçmeniz istenebilir. lütfen sinirlenmeyin. sinirlenecekseniz de doğru dürüst bir ayakkabı giyip gelin, yani tokasız ve kesinlikle bot giymeyin.
3. yanınıza izin verilenden daha çok yük alırsanız extra ücret ödemelisiniz. thy 20 kiloya kadar izin veriyor. ama diğer hava yolları farklı olabilir. bu nedenle bu konuda önceden bilgi edinin. çoğu insan çukulata, parfüm, içki, sigara gibi duty free'den de alınabilecek şeyleri duty free'den alarak ağırlık sınırına uymayı başarıyor. bence siz de öyle yapın.
4. basınç farkı yüzünden kulak ağrısı çekmeniz muhtemeldir. bu ağrı çok korkunç bir ağrı. önce kulağınız duymamaya başlıyor, sonraysa kulak zarınız patlayacak gibi oluyor ve 10-15 dakika kadar sürüyor. bu nedenle, ilk 15 ve son 15 dakika esneyin.(basınç farklarının maksimuma ulaştığı anlar yani) eğer yine de kulağınız ağrımaya başlarsa sakız çiğneyin.
5. Hava alanının iç hatlar mı dış hatlar bölümüne mi gitmeniz gerekiyor. iki bölüm farklı tarafta olduğu için doğru bölüme gittiğinizden emin olunuz.
6. bavulunuz özellikle siyah renkse üstüne renkli kağıtlarla ad soyad yazıp yapıştırın. Çünkü bazen bavullar karışabiliyor. Ayrıca, böylece bavul bekleme bölümünde bavulunuzu kolayca tespit edersiniz.
7. Bazen uçağınızın kalkacağı gate (kapı) numarası değişebiliyor. Bu nedenle anonsları dinleyin. Genelde eğer bir değişiklik olursa anons ediyorlar. Ayrıca büyük panolardan da takip edebilirsiniz.
8. Uçaktan indiğinizde büyük panolarda bavulunuzu hangi bagaj bölümünden alacağınıza dair numaralar veriliyor. Yani bavulunuzu rastgele aramayın.
Uçaği siz sürmuyorsaniz bu mevzuyu çokda abartmaya gerek yoktur.
oturduğunuz koltuğun tavanına bakın. dikkat edin tavanda bi panel göreceksiniz. hani şu üzerinde sigara içilmez ve emniyet kemeri uyarıları olan. ona dikkat edin mesela. adamlar yapmış o kadar. lambası falan var.