bugün

evet efendim...

gencecik çocuklara istisnasız okul hayatlarında her tören günü, her cuma akşamı istiklal marşı okutmak, gencecik çocukları işlerinden alıkoyarak onların sinir katsayısını yükseltmek durumudur. yahu her hafta her hafta istiklal marşı okunur mu allah aşkına? zaten tüm öğrenciler orada dudak oynatıyor, kimse söylemiyor. çok muhabbet tez ayrılık getirir misali bu da. her hafta milli bilinç olmadığı iddia edilen istiklal marşı okunduğunda gençlerimizde ters tepiyor.

mesela benim yeğenim vardı, o dönem ben askerde birtakım görevler için bulunuyorum. sınır ötesi çıktı, operasyona gidiyoruz. yeğenime emanet ettim. yatalak valideciğim hastalanıyor, ilaç zamanı geçtiği için tabii ki. sonra tabi yeğenim lisede ben ona tembih etmiştim saatlerini söylemiştim ilaçların. bir cuma günü müdür yardımcıları yeğenimi bırakmıyor istiklal marşından ve yatalak valideciğimi komşu ilyas amca olmasa kaybediyorduk. insanların işi gücü var kardeşim!
hayatlarını yaşamak için dedelerinin neler yaptığını hatırlatmaktır, çocuktur çabuk unutur neticede, anlamaz ama anlamadığını öğrenmek ister. çok söze gerek yoktur, adam olmalarını, olmazlarsa dedeleri gibi herşeylerini özgürlükleri için feda edeceklerini anlamalarını sağlar.
evet aslında haklısınız haftada bir gün az her gün okunması gerekendir.
malum bir tarafı tutup tersten oku demekten daha mantıklıdır.
ağaç yaşken eğilir.
Unutulmaya başlanan değerleri hatırlatmak açısından Andımız ile birlikte iyi bir ikili oluşturduğunu düşündüğüm olaydır. Ancak, Sınıf öğretmeni marşın anlamını anlatmazsa, müzik öğretmeni doğru söyletmezse bir anlamı kalmıyor. Böyle bıkkınlık yaratıyor. hiçbir öğrencim istiklal marşı'nda dudak kıpırdatmadı, kıpırdatamaz.. Anlamını bilir ve müzikal açıdan doğru seslendirir. Olay ideallerin güzel aktarılmasında..
dini öğretme,milli duyguyu aşılama,bilmem küçücük çocuklara örfü ananeyi öğretme.bu çocuklar büyüyünce ne skime yarayacak?? söylemini beraberinde getiren başlık..
istiklal marşı tamam da şu andımız olayını çözemedim gitti.andımız tipi söylemlerin uygulandığı ülkelere dönemleriyle birlikte bir göz atalım hemen:hitler almanyası,mussolini italyası,stalin rusyası.ve tabii ki günümüz türkiyesi.19 mayısta liselilerin yaptıkları robotik gösterilerin de o dönemlerde yapıldığını görmek mümkün.amaç,çocukları ve gençleri sorgu ve sual imkanı tanımayarak sisteme müdahil etmek ve sistemin bir parçası yapmak.oysa ki her 19 mayısta turnuva veya yarışma tipi organizasyonlar yapılsa ne güzel olacak.ama yok,çocuğun hocası vursun davula tokmağı,çocuk da kol açsın,bacak açsın.oldu sana gençlik ve spor bayramı.her sabah çocuklara;"türküm,doğruyum,çalışkanım" dedirttir,yıl sonunda da şube öğretmenler kurulu kararıyla,sınıf geçsinler mi,kalsınlar mı diye tartış dur.her türk de asker doğar zaten ama bakaya sayısının haddi hesabı yoktur.nasıl olsa asker doğduğumuz için çok ciddiye almıyoruz herhalde.şimdi bekle bakalım,kaç vatan evladı,bizi satılık klavye yapacak?
başkalarının kuklası olanlara "istiklal" mantığının ters gelmesi ile garip karşılanandır.

oysa o ufacık çocuk bile her hafta okusa da okumasa da, ömrünün her saniyesini "istiklal" için yaşayarak onurlu olacak kadar akıla sahiptir.
günahtır.
sıkıcı bir adamın, sıkıcı başlıklarından biridir. terliklerin ayağındamıydı yavrum gene? (bkz: boktan ironiler)
istemiyorsanız söylersiniz çocuğunuza okunurken susar.
bu kadar basit.
lakin söyleyende size batmasın arkadaşım.
onlar senin gibi değil.
sığ sularda değil derinlerde yüzüyorlar.
bu ülkedeki belkide en iyi uygulamalardan biri.istiklal marşımızda geçen o ibareler gençlerin zihinlerine kazınmalı.kazınmalı ki atalarını bilsinler.
istiklal marşını bilmeyen bakanların varlığı düşünüldüğünde, her gün yapılsa daha iyi olacak olan eylemdir.
zamanında o minicik çocuk yaşlarındaki evlatlarımız cephelerde , karda kışta savaştığı için, 2 dk.lık bir marş çok mu?
ülkenin bağımsızlık marşıdır. trollük yapmak uğruna ilyas amcayı bile o yaşta murada erdirenlerden allah razı olsun.
abestir.
Bir ülkenin ulusal marşı elbette ki okunacaktır. rahatsız olan alsın çocuğunu yada her kimi varsa bu ülkeden defolsun gitsin. Öylelerinden kurtulmuş oluruz en azından.
ufakken öğreneceksin ki sonradan şerefsiz olmayasın yediğin tasa sıçmayasın.
yararı yada zararı tartışılacak meseledir.ayrıca hiçbir ülkede böyle bir uygulama mevcut değildir.bizdeki etkileri ileride ortaya çıkacak gibi.hadi hayırlısı.
adam olsunlar diye yapılan eylemdir. okumadan öğrenemezler. emin olun dış ülkelerin bizim ki gibi güzel ve duygulu bir marşı olsaydı her gün okuturlardı. batmasın bi yerlerinize değerlerimize dokunmayın.
vatan sevgisi çocuk yaşta başlar. bir insan doğuştan vatan sevgisiyle doğmaz. bu yüzden çocuklara istiklal marşı okutmak doğru bir uygulamadır.