bugün

haçlı seferlerinde ve bizans ın emrinde savaşan türk kökenli hristiyanlaşmış paralı askerlere verilen ad.
türkopoller özellikle okçu süvari sınıfı askerlerden seçilmiş ve türk ordularının sipahi sınıfının savaşlarda elde ettiği ezici üstünlüğe çözüm amacı ile kullanılmışlardır.
türk edebiyatında kemal tahir, ölümsüz eseri devlet ana da bir karakterini türkopol olarak zikreder.
(bkz: yüzbaşı uranha)
bizans ın türkopolleri peçeneklerdir.
haçlı türkopolleri ise genellikle slav türkleridir.
asker geldik asker gidiyoruz.
ispatı olan bir askeri grubun adıdır.
selahaddin-i eyyubi'nin hıttin muharebesi'nde götünü kestiği insanlar.
oğuzlar daha anadolu'ya gelmeden evvel bizans ordusunda paralı olarak görev yapan türklerden oluşan lejyon.
haçlı seferlerinde ve haçlılarla beraber savaşan türk kökenli hristiyan paralı askerlere verilen ad.
türklerden oluşan tapınak şövalyesi grubu. bir kısmı müslümandır.

Haçlı Seferleri döneminde Haçlılar tarafından paralı asker olarak tutulan özellikle süvari okçuluğunda yetkin Türk kökenli paralı askerlerdir.

ilk Haçlılar Birinci Haçlı seferi için Anadolu topraklarına geldiklerinde Türkopolleri Bizans ordusu içinde görürler. Bu birlikler anne babaları Türk ve Yunan olan kişilerden oluşmuştur. Bazıları Hristiyan olmakla beraber aralarında Müslüman olanların da var olduğu bilinmektedir. Bu dönemde kurulan Haçlı devletleri de hafif süvari olarak Türkopolleri kullanacaktır.

1187 yılındaki Hıttin Muharebesinde yenilen Haçlı Ordusu içinde 500 Türkopol askerin yer aldığı tahmin edilmektedir.

Akka’nın düşmesinden sonra Kutsal Topraklar’dan ayrılan Türkopollerden Tapınak Şövalyeleri ile birlikte olanlar Kıbrıs’a, Hospitalier Şövalyeleri bünyesinde olanlar Rodos ve Malta’ya gitmiştir.

Türkopollerin, Türkopolcü adı verilen ayrı bir liderleri olurdu, bu kişi muharebe sırasında tüm Türkopol birliğine komuta ederdi. Tapınak Şövalyelerinin komuta kademesi mutlaka paralı askerlere ve özel olarak da Türkopollere komuta eden bir komutanı içerirdi. Tapınak Şövalyelerinin Büyük Ustasının mutlaka bir Türkopol tercümanı olurdu.

Bu dönemde Haçlılarla yoğun bir şekilde savaşan Müslüman Memlûkler Türkopolleri hain olarak değerlendirir ve esir edilenleri derhal öldürürdü. Töton Şövalyeleri bünyesinde hafif süvarilere Türkopol denmiştir.

Günümüzde artık Malta Şövalyeleri olarak anılan Hospitalier Şövalyeleri içinde halen bir Türkopol sorumlusu bulunmaktadır.