bugün

beyaz şarapta; erbaa-niksar yöresi üzemlerinden dömisek klasmanda 'narince' yıllandırmaya uygunluğu, kendine has aroması ile nadir bir tür olarak,

kırmızı şarapta; çubuk-kalecik bölgesi üzümlerinden 'kalecik karası', çok koyu renk vermemekle birlikte yıllandırmaya uygunluğu, derinliği, ağızda bıraktığı kalıcı nefis tadı ve kendine has oraması ile dünya klasmanında fransız rakiplerinin hemen ardında yer alırlar.

anadolu'da üzüm üretiminin tarihi m.ö. 5 bin yıllarına kadar dayanır. günümüzden 2 bin 500 yıl önce ünlü tarihçi heredot tarafından anadolu'nun hoş kokulu üzüm ve şarapları övüle övüle bitirilememiştir.

dünyada yaklaşık 15 bin tür üzüm bulunmaktadır ve anavatanı olarak kabul edilen anadolu'da 3 bin 500 civarında türün varlığı bilinmektedir. bunların bir bölümü yerel türler olarak ülkemizde kalmış fakat bir bölümü izmir/bornova menşeli misket üzümünde olduğu gibi kütükleri yurt dışına götürülerek farklı bir adla üretilip* tüm dünyaya sanki o ülkenin yerli ürünüymüş gibi pazarlanmıştır.

türkiyede halen 55 yerli tür ile 14 yabancı türün profesyonel olarak üretimlerine devam edilmektedir.

şu türler ise klasmanda ilk 50 tür içerisine girecek olanlardır;

kara üzümler;

iç anadolu bölgesi / fırat nehri havzası: öküzgözü.
iç anadolu bölgesi / dicle nehri havzası: boğazkere.

trakya bölgesi / şarköy-mürefte-hoşköy-gaziköy şeridi: papazkarası.

beyaz üzümler;

ege bölgesi / seferihisar-çeşme yöresi: sultaniye.
ege bölgesi / bornova yöresi- misket.
hiç şüphe yok ki kalecik karası ilk sıralarda yer alır. bildiğim kadarıyla üretim bölgesinde fransızlarla birlikte ortak bir tesis kurulması ve üretilen şarapların dünyaya pazarlanması konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

kırmızı şarap klasmanında öküzgözü-boğazkere kupajı da yabana atılmamalıdır.