bugün

1791 de william gregor tarafindan bulunan, kökeni titanlardan gelen; boya, lastik ve kağıt yapiminda kullanılan element.
Atom numarası: 22,atomik kütle: 47.867 amu,proton ve elektron sayısı 22
nötron sayısı: 26,erime noktası: 1660.0 °c,kaynama noktası: 3287.0 °c.
Çok sert metaldir.
sahte takıya alerjisi olan insanların çok sevdiği bir elementtir. titanyumdan yapılan takılar ekonomik ve sağlıklıdır. alerji yapmaz.
uçak motorlarında fanblade ve exhoust kısmının bir kısmı yanma odasının tamamı bu metaldendir.
uzerinde delik acabilmek icin onlarca matkap ucu kirip sadece cizikler olu$turabildigimiz metal.
atom numarası: 22
kütle numarası: 47,867
yoğunluk: 4,54 g/cm*
erime sıcaklığı: 1668 santigrat derece
düşük yoğunluklu, hafif, dayanıklı ve kolay işlenebilir bir metaldir. Alaşımları, hava taşıtlarında ve füzelerde kullanılır. çelik kadar sağlam olduğu halde, ondan yaklaşık %45 daha hafiftir.
piercingin alerjik bi vaka haline dönüşmemesi için kullanmak zorunda kaldığım/kadığımız, pahalı bir metaldir.
element olarak doğada bolca bulunabilen bir metaldir.
- oğlum bu saat çok pahalı çünkü titanyum..
- netanyum?
-titanyum, titanyum: çelikten daha sağlam bakırdan daha hafif..(bide bilmişlik taslar)
-hmm peki sen ucuzyum nedir biliyon mu?
-yoo, nedir?
-ucuzyum: bakırdan daha dayanıksız, çelikten daha ağır..
bilinen en sert metaldir. yüksek aşınma riski olan makina parçalarının imalatında ya alaşım olarak yada kaplama olarak kullanılır.
ismini yunan mitolojisindeki titanlardan alan element.
kullanım alanı çok geniş olan bir elementtir. gözlüklerden, bisiklet gövdesine, meme protezlerinden*, kalıp kesici takımlara kadar birbirinden alakasız her yerde kullanılır. kullanılsın iyi güzel. fakat 'titanyum kaplı' denince neden insanın aklına 'kesin kazıktır bu' düşüncesi gelir? öyledir gerçekten de. pazarlıkta satıcının elini kuvvetlendirir. adeta bir flush royale!

- ne kadar bu gözlük sayın satıcı bey?
+ 200 ytl.
- bence 150!
+ titanyum kaplı ama.
- 250'ye bile satarsın o zaman.

titanyum bulunmasa, otomatikman alım gücü artacak. ama yook, olur mu hiç?

kahrolsun kapitalizm!*
güç ve dayanıklılık açısından çelikten daha sağlam, ağırlık açısından alüminyum ile kıyaslanabilecek kadar hafif, bilinen tüm metaller arasında en yüksek korozyon dayanıklılığına sahip metaldir.
çelikten daha ağır, alüminyumdan daha hafif olan metaldir. 21. yüzyıl mimarisinde cephe ve çatı kaplaması olarak en çok kullanılan metaldir. Kullanmayı en çok seven mimar da canımız ciğerimiz çılgın mimar Frank Gehry dir.

(bkz: guggenheim museum)
titanyum dioksit hali(türkçesi: iki adet oksijen atomuyla birleştiğinde) dünya üzerindeki en beyaz madde elde edilir. bu hali daha çok boya ve kağıt sektöründe(beyaz pigment olarak) kullanılır.
(bkz: adamantium)
ticari olarak 'rutil' ve 'ilmenit' minerallerinden elde edilir. doğada saf halde bulunmaz ve saflaştırılması yüksek maliyetli bir süreçtir. buna mukabil, platin elementinden daha ucuza maledilebilmektedir. tüm metaller içerisinde en dayanıklı ve en hafif olanıdır.

soğuk savaş döneminde sovyetler birliği tarafından uçak ve denizaltıların gövde imalatlarında kullanılmaya başlanmış ve sahip olduğu nitelikleriyle başta savaş sanayii, optik ve iplik sanayii makinaları olmak üzere endüstrinin birçok alanında yaygın kullanım alanı bulmuştur.

korozyona karşı büyük direnci, demir, alüminyum, vanadium ve molibden ile alaşım oluşturma yeteneği, insan vücudunda alerji yapmaması, kanserojen etkisinin olmaması ve çok sert olması gibi nedenler; vücutta kullanılan protezlerde platinin yerini almasını sağlamıştır.
kullanılabilir hale getirilmesi çok zahmetli olduğundan pahalı metaldir. ancak hem hafif hem dayanıklı harika bi şeydir..
talaşlı imalat dalında ısıl iletkenliği çok düşük olduğu için işlenmesi en zor metallerden birisi olarak kabul edilir.
kafonun tonlarca kilo ağırlığındaki ağır kızaklı cnc leriyle işlenebilen bir malzeme. görünüş itibarıyla alüminyuma benzese de daha ağırdır, kısmi parlaklığı yüzünden imalat çeliğiyle veya paslanmaz çelikle karıştırılabilir.