bugün

bugün uzun yıllardır amerika'da yaşayan ve oldukça kaliteli müzikler icra eden türk bir müzisyenle yazıştım. birikiminden faydalanmak adına sorular sordum. ona göre türk müziğinin dünya müzik camiasında yeterince yer alamamasının iki nedeni varmış.

1-) Biz Türkleri hiç sevmezler.
2-) Biz Türkler insanları illaki sözlü müzik dinlemeye zorlarız. Ama bu büyük bir yanliş. Müziğin dili notalardır. Şimdi düşün bir kere. Japonca şarki sözleriyle müzik dinlemeyi. Belki de Japonca güzel bir dildir ama benim kulağımı rahatsız ediyor. inan bana şahane Japon şarkılar var internette ara görürsün. Enstrümantal olarak , gitarla yada piyano ile icra edilmiş. Bir parçaya her dilden sözler yazılabilir ama muzik hep aynı kalir. Türkçemiz cok güzeldir ama başkalarının kulağına yabancıdır.

Kıssadan hisse: Eger bu müziği insanlara tanıtmak istiyorsak, Yurt dışına şarkıcı değil, müzisyen gönderelim. Aksi takdirde al gülüm, ver gülüm olur.

Şimdi ben bu yorumları niye bu başlık altına yazdım merak edenler için belirteyim. bu sanatçı bana yansımalar, cengiz onural ve daha birçok isim önerdi. bunları dinle ve yabancılarla yaptığın Türk müziği sohbetlerinde bu isimleri öner dedi. verdiği ona yakın isimden biri dikkatimi çekti. Tanino Trio... Daha önce hiç duymamıştım. cehaletimden utandım.
türk müziğinde büyük ikili aralık.
re-mi, fa-sol, sol-la, la-si ve do-re aralıkları taninidir.
türk müziğinde ve bütün dünya müziğiklerinde kullanılabilen bir aralık. tam aralıktır 9/9.

arkadaş bir müzisyen nota yazarken neden bunu kullanır? bence sırf ibnelik olsundur amaç. sol yazıp başına tanini diyez, tanini bemol yazmanın ne anlamı var. sol td yerine la yaz sb yerine fa yaz. bu ibnelik neden yani?
© copyright 2005 - 2026