bugün

başbuğ alparslan türkeş'in verdiği demeçlerde kullandığı bir türkiye tanımlaması.

konuya, çevresinde dolaşarak girelim. bugün adına "son" sıfatını ekleyen başka devlet var mı yeryüzünde? önce buradan başlayalım. "son italyan devleti", "son fransız devleti" sözleri tümden anlamsız değil midir? gerçi bu soruya karşılık olarak, türklerin tarihte birçok devletler kurmuş olduklarının söyleneceğini bilmiyor değilim; italyanlar yalnız bugünkü italya devletini, fransızlarsa yalnız şu bildiğimiz fransız devletini kurmuşlardır denecek. iyi ya, ben de oraya gelmek istiyorum. ama, türkiye cumhuriyeti'ni kurmuş olan türklerin, tarih boyunca daha başka devletler de kurmuş olduklarını söylemek, türk ulusundan, türk ırkına atlamak anlamına gelir. bu bakımdan biz, acaba italya'dan "son latin devleti" diye söz edebilir miyiz? sanmıyorum, çünkü latin kavminden, ya da uygarlığından gelmiş olduklarını bildiğimiz başka devletler de var. ama burada durum öyle karışıyor ki, benzetmeyi sürdürmenin olanağı kalkıyor ortadan. örneğin, fransa'yı "son frank devleti" diye mi, yoksa "son latin devleti" diye mi adlandıracağız? bilim ne der buna, hani şu çok sevdiğimiz bilim? her neyse, biz yabancıları bırakıp yine kendimize dönelim.

tarihte birçok devlet kurmuş olan türk kavmi, kurduğu bu devletleri yıkmıştır da. aklımıza geldiği gibi, şöyle bir sıralayalım: cengiz, harzemşahları ortadan kaldırmıştır, moğollar, büyük selçuklu imparatorluğu'nu ortadan kaldırmışlardır. timur, osmanlı devletini on yıl silmiştir, yine moğollar, haçlılarla birleşerek memlüklere saldırmışlar, önce osmanlıları tutan memlükler, onların anadolu'da birliği yeniden kurmaları üzerine osmanlılara, osmanlılar safevilere atılmışlardır. uzun sözü bırakıp, bir türk çocuğuna soralım: timur'dan yana mısın, osmanlıdan yana mı? "son türk devleti" deyimini sevenlerin açısından bu soruya bir karşılık bulmak kolay değildir. "ulus"u, "ırk"tan, "kavm"den ayırmaksızın bir aydınlığa çıkmak olanağı yoktur bu konuda.

bu devletin, bütün ulusların tarihine benzer bir geçmişi vardır elbet ve bu geçmiş, ancak "ulus" anlayışı açısında, başka bir deyişle, ulus oluşumuna erişmiş bir toplumun, bu oluşumdan önceki dönemleri olarak değerlendirilebilir.

buna, "şanlı tarihimizi inkar ediyor" diye karşı çıkmak boşuna olur. sadece yakın tarihimiz üzerinde durarak böyle bir olası eleştiriye karşılık bulmaya çalışayım, osmanlı dönemini alayım ele. osmanlı imparatorluğu içinde türk'ten başka topluluklar da vardı, bilindiği gibi. acınacak olan şudur ki, bu topluluklar içinde türkler "etrak-i bi idrak" diye anılırken, arap, "kavm-i necip" diye adlandırılıyordu.
en son kurulan türk devleti kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'dir.