bugün

Mal ve hizmetlerin gümrük vergisine bağlı olmaksızın serbestçe girdikleri ülkenin gümrük sınırları dışında kalan bölgelerdir. Mallar bu bölgelerde depolanabilir veya tekrar ihraç edilebilirler. Serbest limanlar, serbest ticaret bölgelerinin en yaygın olanıdır. serbest üretim bölgesi, ihracata yönelik hafif imalat sanayi üretiminin gerçekleştiği bölgelerdir. serbest üretim bölgelerinin serbest ticaret bölgelerinden farkı, bir üretim merkezi olmalarıdır.
Bir ülkenin siyasi sınırları içinde olmakla birlikte gümrük sınırları dışında kalan, ticari ve sınai etkinliklerin ev sahibi ülkenin diğer bölgelerine oranla daha fazla teşvik edildiği yöredir.
Bu alanda, depolar, montaj atölyeleri, fabrikalar, yükleme-boşaltma araçları, haberleşme, enerji, ulaşım gibi gerekli donanımlar yer alır. Ayrıca banka şubeleri, gemi sigorta acenteleri ile bölge, ülke içinde ülke görünümü alır.
Serbest bölgeler, hükümetler ya da hakkın devredildiği gerçek veya tüzel kişilerce yönetilir.
(bkz: free zone)
Serbest Bölgeler bulundukları ülkenin siyasi sınırları içinde yer alan fakat dış ticaret, vergi ve gümrük mevzuatı açısın-
dan gümrük hattı dışında sayılan bölgelerdir.Serbest Bölgelerde sinai ve ticari faaliyetler için ülkede sağlanandan daha geniş muafiyet ve teşvikler tanınır.Türkiye'de Serbest Bölgeler Türkiye Gümrük Bölgesi’nin parçası olmakla beraber;

- Serbest Dolaşımda olmayan herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmadığı; gümrük vergisi,ticaret ve kambiyo uygu-
lamaları bakımından Türkiye gümrük bölgesi dışında kabul edildiği ;

- Serbest dolaşımdaki eşyanın ise,çıkış rejimi hükümlerine tabi tutularak konulduğu yerlerdir.
bunların etrafının çevrildiği tel örgülerde ki uyarı tabelasında yazan yazı yarar insanı. "serbest bölge giriş yasaktır"

ulan madem serbest bölge, bırak da rahat rahat girelim. hem serbest, hem yasak bölge.. bu ne biçim çelişki?
Serbest bölgeler birçok ilave avantaja sahip endüstri parklarıdır.

Serbest bölge bir ülkenin siyasi sınırları içinde ancak gümrük sınırları dışında kalan, ticari ve sınai faaliyetlere özel teşvikler sağlanan yerdir.

Hiçbir serbest bölge tam olarak birbirine benzemese de, ev sahibi ekonomi döviz girdisi, istihdam büyümesi, yabancı sermaye, ileri teknoloji, yönetim tecrübesi ve yurtiçi ekonomi ile bölge endüstrileri arasında bağlantı kurulması konularında kazanç sağlar.

Bölge kullanıcıları, uluslararası pazarlara yakındır, genelde giderleri daha azdır, tecrübeli işgücüne sahiptirler, gümrük vergisi ödemezler, zengin finansal teşvikler alırlar ve destekleme servislerini tek bir kurumdan temin ederler. Hepsi, bölge kullanıcılarının aldıkları riskte ve harcamalarında önemli bir azalma sağlar.

ilk modern serbest bölgenin, 1951 yılında üreticileri Porto Rico'dan ihracat yapmaları için etkilemeyi amaçlayan bir program olduğu kabul edilmektedir. Bugün tüm dünyada 120'den fazla ülkede, yaklaşık 3,000 serbest bölgenin bulunduğu varsayılmaktadır.

Türk serbest bölgeleri, 2003 yılında 16.6 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi ile rekor kırdı. Bu rakam 2002 yılı ticaret hacminin 1.5 katıdır.

kaynak:http://www.esbas.com.tr
Ülkeye yabancı sermaye ve teknolojilerin getirilmesine olanak sağlayacak uygun zemin yaratılması; Sanayicinin gereksinim duyduğu bazı hammadde ve ara malların kolaylıkla, istenilen miktarda ve zaman kaybı olmadan temin edilebilmesi; Sağlanan teşvik ve avantajlarla düşük maliyetli mal üretimi ve ihracı; Türkiye dışından gelen malların transit olarak diğer ülkelere satımı; Yeni istihdam olanaklarının yaratılması; Türk ihraç ürünlerinin ihracatını kolaylaştırmak ve hızlandırmak bakımından bir basamak olması işlevlerini görmesi bakımından avantaj sağlayan yerlerdir.
banka şubelerinin yogun rekabet halinde oldugu bölgelerdir.
izinsiz olarak mallar içinden bir çöp dahi çıkarmanızın kaçakçılağa gireceği bölgelerdir.
türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde bulunan yerlerdir.

akdeniz kıyısında, mersin, antalya ve adana-yumurtalık serbest bölgeleri,

ege bölgesinde ege (izmir), denizli ve izmir menemen deri serbest bölgeleri,

marmara bölgesinde, istanbul atatürk havalimanı, istanbul deri ve endüstri, istanbul trakya, avrupa, kocaeli, tübitak-mam teknoloji ve bursa serbest bölgeleri,

karadeniz kıyısında, trabzon, rize ve samsun serbest bölgeleri,

güneydoğu anadolu bölgesinde mardin ve gaziantep serbest bölgeleri,

doğu anadolu bölgesinde erzurum doğu anadolu serbest bölgesi,

iç anadolu bölgesinde, kayseri serbest bölgesi'dir.
bulunduğu ülkenin siyasi sınırları içinde yer alan fakat dış ticaret, vergi ve ticari faaliyetler için ülke genelinde sağlanandan daha geniş muafiyet ve teşviklerin tanındığı ülkelerdir. bu bölgelerin bulunması, ülkede kullanılması düşünülen yeni ticari ve ekonomik politikaların denenebilmesi, yabancı sermayeli firmaların risk faktörü düşük, karlılığın yüksek olduğu bu bölgelere yatırım yapmaları ve buna bağlı olarak ülkeye yeni teknolojilerin girmesinin hızlanması, bu bölgede yaratılan doğrudan istihdamın yanında bölgedeki üretim ve ticari faaliyetlerle ülkedeki diğer faaliyetlere etki ederek dolaylı istihdam yaratması amacıyladır.
2004 yılı öncesinde vergi kanunlarına tabi olmadığı için şirketlerin vergi planlaması uygulaması sürecinde karlarını söz konusu bölgeye aktarmaları sebebiyle 2004 yılında birçok teşvik kaldırılmış ve serbest bölgelerde vergi kanunlarının uygulanması için zemin oluşturulmuştur. üretim yapmayan bir firma için artık şube kurmak hiç de mantıklı değildir.
güncel Önemli Başlıklar