bugün

Selçuklu Kartalı

orta asya türk inancına göre, insanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden koruyucu varlıklar kuş şeklindedir. yükseklik, ululuk timsali kartalın, kutsal sayılması altay kaya resimlerinden bellidir. türkler kılıç kabzalarında bozkurt, at ve çift başlı kartal kabartma figürlerini kullanmışlardır.

orta asya inanışlarında ve şamanist eski türkler de “kartaldan türeme” inancı oldukça yaygın görülmektedir. bu inanış efsanelerde de kendini gösterir ; yakut türklerinde rastladığımız bu efsane şamanın kartaldan türediğine dairdir. yakutların, uzun direklerin tepesine çift başlı kartal yontusu koydukları biliniyor.
ayrıca attila’nın ordusunun sancağı üzerinde bozkurt ile beraber kartalında var olduğu biliniyor.
bu figür anadolu yerleşimlerinde de kullanılmış olup bunun en güzel örneklerini hititler’in alacahöyük ve yazılıkaya’daki çift başlı kartal kabartmalarında görmekteyiz.

selçuklu devleti de çift başlı kartal sembolünü kullanmıştır. ayrıca oğuz boylarının ongunlarının yırtıcı kuşlar olması da dikkat çekicidir. türk halılarında en çok kullanılan canlı figürü kartaldır.selçuklular zamanında yapılan döner kümbet(kayseri), hüdavent hatun türbesi(niğde), çifte minareli medrese (erzurum), yedi kardeş burcu(diyarbakır) gibi mimari eserlerde çift başlı kartal figürü kullanılmıştır.
http://www.yenidenergenekon.com/101-turklugun-hakimiyet-sembolu-cift-basli-kartal/
(bkz: kontrolsüz copy paste copy paste değildir)
bizans kartalına çok benzer ve ayırması zordur. çıkış noktası göktürklere uzanır, selçuklular bunu birçok mimari yapıda kullandıklarından adı öyle kalmıştır.
orjininin bizans kartalı olduğu bilim alemince bilinmektedir. göktürkler ise ölü gömme adetlerini bile batıdan alann bir iktidardı .
konya büyük şehir belediyesinin logosu

görsel

ve aynı zamanda konyanın selçuklu ilçesinde bulunan selçuk üniversitesinin logosudur.

görsel
görsel

Güzel görünüyor.
görsel

Türk selçuklu kartalı işlemeli tekstil parçası. 12-13.yüzyıl.