bugün

Yılların klişe sorusudur.

Sanat, senin içindir.
sanat erkek olsa toplum
dişi olsa sanat için olurdu.
Benim için!
sanat gelecek içindir.
değerini bilenler içindir.
soytarılar içindir.
sanatı algılama yetisine sahip iseniz cevap oldukça belirgindir. sanat, sanat içindir.

eleştiriler üzerine edit: sanat toplumsal olayları konu alamaz demedim, yani pek ala malzemesi toplumdan, tarihten, hayatı vee çevresinden izler taşıyabilir ancak odaklandığı şey toplum değil sanattır demek istedim.

son olarak belirtmek isterim ki bu entry kesinlikle bir hedef gösterme veya aşağılama amacı taşımamaktadır, zira sanat algılama yetisi, tanrı vergisi değildir.
Sanatı oluşturan sanatçı diye tanımladığımız kişiler de toplumun bir parçası nihayetinde ve bütünden ayrı bir şeyler icra etmesi olanaksız. Sonuçta sanatçılar hayatlarını dört duvar arasında geçirmiyor; toplumla, halkla sürekli etkileşim halindeler, tıpkı halktan herhangi bir insan gibi. Hâl böyle olunca her ne kadar sanatı sanat için oluşturma çabasında olsa da toplumdan bağımsız olamayacağı kanısındayım.
sanat sanat içindir. Konu kapanmıştır.
Amcaoğlum ömer için.
Sanat sex içindir.
Bir yol bulunur, dönülür dolaşılır ve ulaşılan nokta hep aynıdır.
Anlayan, kıymetini bilen için toplum,
Anlamadan etmeden sallayan insanlar içinse sanat içindir.
sanat, acısını, hüznünü, sevincini, şaşkınlığını, kısacacı içinden geçen her insani duyguyu, her insanın anlattığından bir başka anlatma ihtiyacı duyanlar ve bu her insandan başka şekilde kendini anlatmak ihtiyacı duyanları anlayanlar içindir. gerisi için ise "sanat sanat içindir", para içindir, şöhret içindir, makam içindir, vs. vs.
Sanat sanat için Tabiki ne anlar halk sanattan .
ben bu kargaşayı duyduğumdan beridir bir türlü çözebilmiş değilim. neymiş efendim; bir kısım sanatçı toplum içindiri savunmuş, diğer bir kısım da sanat içindiri savunmuş. ve sonra da kargaşalar büyümüş, birbirlerine diss falan atmışlar. Sonra edebiyatın bir dönemi bitmiş diğeri başlamış cart curt. Abi bunlar hep edebiyat dersi konusu, boşverin liselilere niye iş çıkarıyorsunuz. hadi medeni medeni herkes istediği için yapsın sanatını.
Zamanında sanat için sanat anlayışı vardı, şimdiyse millet için sanat anlayışı mevcut. Sanat ve edebiyat geçmişte de günümüzdede milleti eğitmek için araç olarak kullanılmıştır. Sanat insanlık içindir
sanat insanların ruhları için çok değerli olan somut bir şeydir ama insanlar bu eserlere ruhen değer vermek yerine paha biçmeye çalışıp yine maddiyata alet ederler. yani sanat sadece onu anlayan hisseden içindir.
Sanat içindir.
Sanat da diğer tüm şeyler gibi seks içindir.
Bunu tartışıp bir sonuca ulaştırmaya gerek yok.
1. Sanat dediğin onlarca dal, onlarca ayrı görüş ve bölüm barındırır.(müzik, resim; alt dalları, kendi içlerinde ayrımları, sanatçı ve toplum çeşitliliği)
2. Aynı sanatı yapan sanatçılar, düşünceleri başka başka kişiler olabilir.
O yüzden kimi sanat toplum için, kimi sanat için, kimi bu ikisinin dışında nedenlerle yapılır da yapılır yeterki yapanın sanatçı olduğundan emin olalım.
Sanat, toplum içindir.

Sanat ve o sanatı yapan bir sanatçı yeri geldiği zaman toplumun en kuytularına nüfuz edebilir ve değişiklere toplumu gark edebilir.
Nasılki bir dönemde yapılan sembol akımıylı şiirden bir şey anlamıyor ve bir şeyler alamıyorsanız demekki o şairde bir şey verememiş oluyor.

Küçücük bir şey dahi yapıyorsanız yararlı olmaya bakın hiç kimse bilmesede.
Şahsen ;

(bkz: ekspresyonizm)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar