bugün

tomris giritlioğlu'nun çok önemli oyuncu kadrosuna sahip filmi.

(bkz: zuhal olcay)
(bkz: kamuran usluer)
(bkz: zafer algöz)
(bkz: uğur polat)
(bkz: yılmaz morgül ün taneleri)
yılmaz karakoyunlu nun eseridir.
kadrosunda hülya avşar ve yavuz bingölünde bulunduğu , 1999 yapımı filmdir.
yılmaz karakoyunlu nun eseridir. bir dönemin türkiye sinin anlatıldığı kitabın, hülya avşar ve zafer algöz gibi sanatçıların rol aldığı bir sinema filmi de çekilmiştir.
yılmaz karakoyunlu'nun doğan kitapcılıktan cıkan ve ikinci dünya savaşının buhranlı gunlerını yaşayan istanbul ve yerlerini anadoludan gelenlere bırakan istanbul zenginlerini ve tane tane dagılan aileleri anlatan eserin adı.
Yayınlandığı dönemde - türk sinemasından cacık olmaz - diyen izleyicileri umutlandırmıştır. finaldeki sahne * izleyiciyi kendinden geçirir. ayrıca oyuncularının performansları unutulmazdır, hepsi ayrı ayrı alnından öpülmelidir. iyi ki böyle bir film çekilmiştir.
Yönetmenliğini; Tomris Giritlioğlu'nun yaptığı, Senaryo Yazarılığını; Tamer Baran ve Etyen Mahçupyan'ın, Yapımcılığını; Cafer Özgül'ün, Müziklerini; Tamer Çıray'ın yaptığı, '99 yapımı sinema filmi.

oyuncu kadrosunda; zuhal olcay'dan hülya avşar'a, derya alabora'dan uğur polat'a, güven kıraç'tan zafer alagöz'e son derece başarılı ve deneyimli isimleri barındıran, aslen bir Yılmaz Karakoyunlu eseri olan kitaptan uyarlanan film.
yavuz bingöl`ün sarı gelin türküsünü ermenice söyleyen birinden duyup, türkçe söyleyerek adamı ayağına kadar getirdiği film müziği.
yılmaz karakoyunlu'nun tadından yenmeyen kitabı... imparatorluktan cumhuriyete geçmiş bir halkın yaşadığı buhran, köy ve kent hayatı arasındaki ikilemde kalmış insanlar... yanlış bir eş ve politikalar yüzünden iflasın eşiğine dayanmış bir beyaz-türk... tüm bunların ortasında bir kadın: nefise...

filminden ziyade, herkese okumasını önerebileceğim bir kitap...
şahane bir roman ancak vasat bir film. kitabın filme aktarılmasında beni en çok şaşırtan yer ise romandaki yahudi leon karakterinin filmde ermeni levon olmasıdır. hangi akla hizmet böyle bir değişiklik yapıldıysa artık.
varlık vergisi gibi türkiye'nin önemli bir durumuna el atmış başarılı film.
hatta çok başarılı. tomris giritoğlu çekmişti iyi hatırlıyorum o zamanı. sanırım 1999 idi.
filmde en önemli şey ise sanırım o muhteşem kadrodan gelen muhteşem oyunculuk ve ahenk. genelde çok iyiler bir araya gelince olmuyor ama bu filmde her şey olmuş.
zuhal olcay, hülya avşar, güven kıraç, zafer algöz, derya alabora, uğur polat...
bi kere daha izlenmeli kanımca.
filmdeki en ince nokta, varlık vergisinin en çok canını yaktığı yahudi cemaatinin sinegog ve mezarlıktaki çekimlere izin vermemesi sonucu yılmaz karakoyunlu nın romanındaki yahudiler etyen mahçupyan ın senaryosunu yazdığı filme ermeniler olarak çevrilmesidir. romandaki yahudi lui filmdeki ermeni leona çevrilmiştir.

bu komik durum karşısında filmin senaristi etyen mahçupyan şu cevabı vermiştir: ''çünkü yahudi cemaatinden bu filme destek bulamadık. sinegogda ve mezarlıkta geçecek olan sahnelere izin alınamadı''

yani ermeniler de izin vermeseydi mesela yezidiler izin verseydiler bu varlık vergisi onları ezmek için çıkarılan bir vergi mi olacaktı? Bu çok saçma bir mantıktır film tarihi dokuyu kesinlikle yansıtmamaktadır.

varlık vergisi en çok türkiyedeki yahudi cemaatin canını yakmıştır. ermeni cemaatininkini değil...
izlerken öldürebilme ihtimali olan son derece sanatsal bir baş yapıt.
türkiye ekonomi tarihiyle ilgili önemli bir noktayı vurgulayan, yılmaz karakoyunlu'nun kitabından daha iyi olamayan filmdir. Köydeki malını satıp zengin olma hırsıyla şehre gelerek 'kentleşme sorunu' nun başlamasına yol açan kurnaz insanlarımızın, varlık vergisi yüzünden zor duruma düşen gayrimüslimlerin durumundan istifade ederek, stok yaparak, kısa zamanda sınıf atlaması gerçeği Zafer Algöz' ün başarıyla canlandırdığı karakter aracılığıyla görülmektedir.
Sıkıntıdan izlediğim film.

zafer algöz ben yaştaymış ya lan Film çekilirken.