bugün
- gece araba sürerken dinlenecek şarkılar7
- ayağı şiir kokan kadın6
- mehmet ali alabora7
- biraderine de sana da yeter artık6
- biraderizm felsefesi6
- gece ormanda bir seri katille köşe kapmaca oynamak3
- kendisine şiir yazılan kadın olmak ister miydiniz8
- rafael leao24
- gece tuvalette zıplayan fil görmek3
- gece şahin içinde lapsekili tayfur dinlemek4
- günün sözü20
- cin görmüş yazarlar2
- türkiye14
- bir dinciyle tartışmak4
- sarapci koala69
- galatasaray'ın çok ballı kura çekmesi23
- ruhani bir varlığa aşık olmak ister miydin3
- öldükten sonra 2865 te dirilmek4
- erkeklerin istediği tek şey17
- bak oraya gelir ananızı skerim2
- biraderlerin vurduyor olması12
- deniz göktaş5
- beşiktaş'ın bütün avrupa maçlarını evinde oynaması2
- pikap2
- en son ne zaman namaz kıldın13
- 29 ağustos 2026 bayern münih stuttgart maçı2
- sözlüğün en sevilen yazarı38
- reenkarkarnasyon olsa tekrar kendin olur musun2
- gerçekliğin zihinle genişleyerek yaratılması9
- sarapci diye nick alan akpli17
- sadece güzelliğe bakan erkek3
- zall için bir şarkı bırak2
- üşümeyi özlemek4
- fener balı15
- karşı partiye oy veren arkadaşınıza küser misiniz13
- iş yerinde sözlükte takılmak14
- gram altın5
- yeni tasarıma tek tıkla eskiye göt vererek geçmek9
- şarapçı koala ile viski içmek5
- 28 ağustos 2026 türkiye polonya voleybol maçı4
- manifest11
- karı kıza para yedirir misiniz3
- erkeğin kalbine giden yol egosundan geçer3
- tanrı ile röportajlar3
- 26 ağustos 2026 olympique lyon fenerbahçe maçı50
- akepe3
- fenerbahçe vs galatasaray26
- dayak yiyen kadının şikayetçi olmaması11
- hiç erkeğe şiir yazan kadın olmaması2
- trafikte sinirlenip bağırmak5
insanı evrenin ortasına koyan, sınırsız gelişim potansiyelinin bulunduğunu savunan ve bundan ötürü insanın bedenini, bilgisini olabildiğince yükseltmesi gerektiğini savunan rönesans hümanizminin ortaya koyduğu insan modeli. Hem spor yapan hem de bilgisini olabildiğince genişletmeye çalışan insanlar (örneğin spor salonunda kaslarından küçücük gözüken bir kitabı dikkatli okuyan erkek bir birey) reneissance man olmak için çabalayan insanlardır.
reneissance woman adında bir kadın karşılığı da bulunur.
reneissance woman adında bir kadın karşılığı da bulunur.
rönesans adamı lafı çıkınca ilk bi gülüyorum kendi kendime. ortaçağ bitmiş, toz toprak içinde herkes “ulan eskiler ne biliyordu biz niye böyle aptallaştık” diye kitaplara saldırıyor. ortaya da bi ideal çıkıyor: adam her boktan anlayacak. resim yapacak, heykel dökecek, bina çizecek, ceset kesip kasları inceleyecek, matematikle uğraşacak, müzik besteleyecek, bir de ata binip kılıç sallayacak.
leonardo en bariz örneği. mona lisa’yı boyarken bir yandan da “bu suratın altındaki kemikler nasıl” diye çiziyor, aynı gece de kuşlar nasıl uçuyor, ben de bi makine yapsam diye karalıyor. alberti de aynı cins, insan isterse her şeyi yapar deyip her şeyi deniyor. parçalamıyor bilgiyi, hepsini aynı çuvalda taşıyor.
şimdi gel de bugün dene aynı şeyi. ben rönesans insanıyım diyen adam genelde powerpoint’te slayt çeviriyorum bir de hafta sonu gitar çalıyorum çıkıyor. uzmanlaşma çağındayız, doktor sadece ayak diyor, mühendis sadece led diyor. oysa o eski ruh dur lan hepsi birbiriyle ilgili diyor. ben geçen gün bisiklet lastiğini yamarken aklıma takıldı, “bu lastik dönüyor ya, galaksi de dönüyor, bi bağ var mıdır acaba” diye. saçma, biliyorum, ama o saçmalık insanı canlı tutuyor. bir anda konudan konuya atlarsın, yarım saat sonra ulan nereden geldik buraya dersin ama kopmazsın.
ne bileyim, o tip hâlâ var mı bilmiyorum. bazen sokakta görürsün adamı sohbet ederken gözleri parlar, “bi dakika bu aklıma şunu getirdi” der, elleri kirli çünkü hem kitabı karıştırmış hem tornavidayı sökmüş. nadir tabii, çünkü sistem sen şunu yap öbürünü boşver diye eziyor. ama rastladığında anlıyorsun işte, o an aa hâlâ mümkünmüş diyorsun içinden. ben olsam buna “açgözlü meraklı” derdim, daha gerçek geliyor.
çüknot: başlık sanırım klavye azizliğine uğramış, doğrusu (bkz: renaissance man).
leonardo en bariz örneği. mona lisa’yı boyarken bir yandan da “bu suratın altındaki kemikler nasıl” diye çiziyor, aynı gece de kuşlar nasıl uçuyor, ben de bi makine yapsam diye karalıyor. alberti de aynı cins, insan isterse her şeyi yapar deyip her şeyi deniyor. parçalamıyor bilgiyi, hepsini aynı çuvalda taşıyor.
şimdi gel de bugün dene aynı şeyi. ben rönesans insanıyım diyen adam genelde powerpoint’te slayt çeviriyorum bir de hafta sonu gitar çalıyorum çıkıyor. uzmanlaşma çağındayız, doktor sadece ayak diyor, mühendis sadece led diyor. oysa o eski ruh dur lan hepsi birbiriyle ilgili diyor. ben geçen gün bisiklet lastiğini yamarken aklıma takıldı, “bu lastik dönüyor ya, galaksi de dönüyor, bi bağ var mıdır acaba” diye. saçma, biliyorum, ama o saçmalık insanı canlı tutuyor. bir anda konudan konuya atlarsın, yarım saat sonra ulan nereden geldik buraya dersin ama kopmazsın.
ne bileyim, o tip hâlâ var mı bilmiyorum. bazen sokakta görürsün adamı sohbet ederken gözleri parlar, “bi dakika bu aklıma şunu getirdi” der, elleri kirli çünkü hem kitabı karıştırmış hem tornavidayı sökmüş. nadir tabii, çünkü sistem sen şunu yap öbürünü boşver diye eziyor. ama rastladığında anlıyorsun işte, o an aa hâlâ mümkünmüş diyorsun içinden. ben olsam buna “açgözlü meraklı” derdim, daha gerçek geliyor.
çüknot: başlık sanırım klavye azizliğine uğramış, doğrusu (bkz: renaissance man).
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar