bugün

özellikle teftiş mekanizmasında kullanılan ancak genel olarak birinci nesil ikinci nesil gibi anlamlar taşıyan ve bir işi yürütmek amacıyla belli bir periyod içinde hazır hale getirilmiş gruba verilen isimdir.
esas olarak bir firmanın hesaplarına uymayacak şekilde elinde kalmış malları ederinin altında satışa sunmasıdır,fakat günümüzde malın elinde kalmasına gerek kalmadan firmanın o malı ya bir başka malla ya da tek başına ederinin altında değil,ederinin üzerinde fakat daha az bir karla satışa sunmasıdır,bunun yapılış amacı genel bir tabirle sürümden kazanmak,literatürde ise ölçek ekonomisine geçmek olarak tanımlanır,bu ürünü satan firma bu maldan daha çok alarak kendisine mal olacak fiyatı azaltmış ve kar marjını artırmıştır,bununla birlikte kar majının ufak bir kısmından vazgeçen firma malın satış fiyatını düşürür ve satış miktarı fazlalaşan firma daha fazla kar eder iki malın beraber satılarak promosyon yapılması ise şöyle açıklanabilir: her ürünün belirli bir sabit maliyeti vardır,bu maliyet malın satış fiyatına yansıtılır,işte burada iki farklı ürünün sabit maliyetleri birbirinden farklı olacağından birinin sabit maliyeti diğerininkiyle dengelenir ve bu mallar birlikte paketlenip satılır,aslında fiyatta büyük bir değişme yoktur ama insanların gözüne çarpan ve onların algıladığı,bu malı bu fiyata alamam olmuştur,bu yüzden de o mallar çok satar diğer bir tür ise malın talep edilmesine bakarak yapılan promosyondur;elinizde bir "a" malı olduğunu düşünün,bu mala piyasanın ihtiyacı var ve dolayısıyla talep çok fazla;bir de "b" malınız olsun bu mal ise piyasa tarafından rağbet görmüyor ve talebi çok az ve siz elinizden "b" malını çıkarmak istiyrosunuz,bunun için iki malı aynı pakete koyup satıyorsunuz buradaki promosyon ise "a" malının çekiciliğiyle onun kar marjından hafif bir eksiltme yaparak "b" malını da satıyorsunuz,hatta ikisini ayrı satsasınız bu kadar fazla kar edemezsiniz,çünkü ikisinden de yüksek miktarda satmak isteseniz ikisinin de kar marjından küçük de olsa feragat etmeniz gerekecektir,oysaki ikisini beraber sattığınızda sadece birinden ufak çapta feragate etmiş olursunuz
tutundurma.
(bkz: satış viki)
bu iş tam bir çılgınlıktı..
ilk olarak kupon karşılığında ansiklopedi verilerek başlandı bu işe.
ardından, mehmet ali ılıcak'ın 365 kupona televizyon vermeyi vaad etmesiyle devam edildi. ılıcakın gazetesinin bu sayede tirajını 20 kat arttırmasından sonra, başta doğan grubu olmak üzere, diğer medya şirketleri de bu çılgınlığa dahil oldular. tabii, getirilen ürünlerin çoğu uzakdoğu menşeili ve bozuktu.
uçak vaadedenler bile oldu. elbette bu da verilmedi.
uzunca bir süreçte yaşanan aksaklıklardan sonra, istanbul ticaret odası sanayici ve esnafın magduriyetini belgeledi ve promosyon olayı tarihe gömüldü.
şuan bile öğrenci evimizde, arkopal marka tabak-çanak seti var, kuponla tam 15 yıl önce alınmış. kırılmamaları için dua etmek gerek.
ürünleri satmak konusunda gerçekten yardımcı olan hediyeler. bazen indirim olarak bazen de hediye ürün ile müşterinin gözünü boyamak için kullanılan ticari tekniklerdir.
Promosyonu ben yedim:))
en son yıllar önce nesquik gevrek sarı kasesi almıstım. baska ürünle hediye hiç denk gelmedi sanırım.
https://www.youtube.com/watch?v=Ei3HaqPCIWA
Promosyon, kendilerini tanıtmak ve ürünlerini pazarlamak isteyen firmaların potansiyel müşterilerine ulaşmak için kullandığı etkili bir tanıtım aracıdır.
örnek: isim yazılı bardaklar, takvim, imsakiye, plaket, isimlik gibi.
güncel Önemli Başlıklar